Местан: Имаме проблем със стратегическия интеграционен манталитет

Булфото
share

Имаме дефицити по отношение на стратегическия интеграционен манталитет и това трябва да се осмисли като обща отговорност на всички партии в 43 НС и на специализираните НПО, които осъществяват дейност по темите на наблюдение от страна на ЕК. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента.

„Във връзка с продължаващият обаче вече осем години механизъм, за първи път ще си позволя да изразя оценка, която досега не съм споделял. Мисля, че за никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство, последователно в годините на предприсъединителния период. Въпросът е защо беше определен механизма за сътрудничество и оценка> Много е важно да се намери отговор на този въпрос", коментира Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че за него е явно, че сме били готови формално, но не и действително. „Най-важният урок с трудния път на реалното интегриране на Румъния и България в ЕС се свежда до това, че тези две държави бяха формално готови за членство, но въпреки огромното желание, енергия и на гражданското общество, изглежда сме имали дефицити на това, което определяме като стратегически манталитет. По формални критерии Румъния и България са на едно от първите места в целия ЕС сред по показател транспонирано европейско право във вътрешното. Тогава, защо все още има усещането, че имаме проблем с реалния си интегритет?”, запита той.

Водещи новини

Още новини