Евродокладът: Напредъкът е бавен, необходими са още стъпки (обновена)

  • 28 януари 2015 14:43

  • 3155
  • 9
Евродокладът: Напредъкът е бавен, необходими са още стъпки (обновена)
© gettyimages

България трябва да предприеме още стъпки за подобряване на положението в страната, пише в мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК), предаде БНР.

В документа на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз за борбата с корупцията и организираната престъпност, обхващащ период от една година, се посочва, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Докладът, отбелязва, че за разглеждания период в страната имаше три различни правителства и трудна парламентарна ситуация. Според документа това е допринесло за липсата на решителност за реформи. Придвижването на реформите напред изисква признаване на проблемите и идентифициране на мерки за решаването им. В това отношение настоящото правителство и парламент предприеха важна стъпка чрез одобряването на стратегия за съдебна реформа, която предвижда насоки за бъдеща работа в редица области. Те обаче трябва да бъдат следвани и прилагани, за да бъде демонстрирана убедителна промяна, се посочва още в документа.

Политическата несигурност и другите предизвикателства през изминалата година направиха трудна задачата за реформи в България. Все пак е положителен знак, че в голям брой области проблемите бяха признати и бяха идентифицирани решения. Сега е време за действие. Реформите, посочени в нашия доклад, ще помогнат за възвръщане доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната, посочва в официалното съобщение първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

България е родина на талантливи и работещи здравата хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщането на напредъка и е подкрепен от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК. Източници от ЕС, свързани с действието на механизма и пожелали да запазят анонимност, коментираха, че приемането от Народното събрание на стратегията за съдебна реформа е най-важното постижение на България в последната година, що се отнася до областите под наблюдение. Ще следим много задълбочено прилагането на стратегията, добавиха експертите, цитирани от БТА.

Според тях борбата с корупцията у нас трябва да бъде по-убедителна. По техните думи по въпроса с организираната престъпност все още съществуват недостатъци. Особено важно е признаването на проблемите, намирането на решенията и постигането на резултати, посочиха източниците.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3155 9

Коментари 9

Добави коментар

2015.01.30 | 08:55

9
Много жалко,но ситуацията става все по зле и по зле.Каквото и да коментираме......ТРАГЕДИЯ

2015.01.30 | 08:55

8
С Цецо ушите и сикаджията агент Буда , стъпките ще бъдат назад

2015.01.30 | 08:55

7
Гърция няма да фалира и България никога няма да я стигне, това се чете м/у редовете на евродоклада..
1215

2015.01.30 | 08:55

6
Тия от Брюксел си правят майтап с нас.Получаваме заплати и пенсии,колкото да не умрем от глад, а искат да живеем и мислим като европейските хрантутници. Не става така. Корупцията се бори с пари,не с лозунги и съвети.Ако ги оставят на нашите заплати и пенсии ще запалят Европа. Ситият на гладния не вярва.
AA

2015.01.30 | 08:54

5
Къде го видяха този напредък само не разбрах ?!?! Ние вървим надолу и само надолу, и скоро ще ни вкарат и в застрашените видове, те за напредъци ми говорят. Да има такъв при 50000 човека от цялото население, а останалите 6 млн. се чудят всеки месец как да изкретат до другия. Скоро време ще играе тоягата .......

2015.01.29 | 00:11

4
като излезем от еврозоната и не ни трябва да ближем задници
Трябва

2015.01.29 | 00:11

3
Необходими са още две стъпки - да излезе България от НАТО. Да излезе България от ЕС. Това е! Останалото ще си дойде на място малко по малко.

2015.01.29 | 00:10

2
излизане от ес и нато веднага
AJ4A

2015.01.29 | 00:10

1
Другарки и другари ЕВРОЧИНОВИЦИ, за колко цветни хартиики продадохте цял един народ?!?!?!?! Днес народа на България, а утре всеки друг европейски народ, всяка една държава!!!!! Жалки охранени чиновници, мидлещи единствено за наднорменото си тегло и жалките си дечица!!!!! Затова ........... САЩ, АНГЛИЯ И ДРУГИ ДЪРЖАВИ ЩЕ ВЪРВЯТ НАПРЕД, докато узурпираната от Кремълски подлоги Европа все повече затъва в мизерия и безправие!!!!

Добави коментар

Водещи новини