Станишев: ГЕРБ се оказаха безпомощни да опазят реда

share

Видяхме неадекватно и безсилно поведение на изпълнителната власт и специално на МВР.

Това каза на брифинг лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка със случая в Катуница.

Бойко Борисов призова темата да не се политизира, тъй като това бил криминален случай. В продължение на три дни запазихме мълчание, но когато има хиляди души по улиците на страната, няма как този случай да бъде представен само като криминален и да няма политически последици, заяви Станишев.

ГЕРБ дойдоха с посланието, че ще въведат ред и спокойствие за хората. Точно при това управление се случват събития като в Катуница и последвалите неща. ГЕРБ в това, което смятаха, че са най-силни, са най-безпомощни, коментира лидерът на БСП.

По думите му, двете управляващи партии – ГЕРБ и националистите от "Атака" са се провалили в решаването на проблема.

До безредиците се стигна заради неадекватни действия и на бездействието на МВР на местно и национално ниво. Хората не чувстват силна държава, която си е на мястото и може да ги защити, и се стига до протести, прерастващи в безредици. БСП винаги е настоявала всеки да има равни права и задължения и сме против противопоставянето на етноси, защото това води до безредици. В българския преход е имало различни кризисни ситуации, но никога не се е допускало да се стига до жертви, смята още Сергей Станишев.

Според него, отпуските на Цветан Цветанов и Маргарита Попова са противоконституционни. Министърът на вътрешните работи не изпълнява своите задължения. Ще искаме утре министърът да се яви, да обясни ситуацията, посочи лидерът на БСП. Той подкрепя искането на Ивайло Калфин за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.

Водещи новини

Още новини