Оставката на кабинета - дар за рождения ден на Борисов, но той го пропуска

share

Твърде вероятно е премиерът Пламен Орешарски да подаде оставката на воденото от него правителство навръх рождения ден на Бойко Борисов - 13 юни, коментираха в партийните централи, цитирани от "24 часа". Това бе и една от допълнителните причини социалисти да отричат лансирания от лидера им Станишев вариант.

Самият Борисов обаче ще се прибере от САЩ в неделя следобед и ще изпусне момента с оставката.

Още един "подарък" за опозицията е включил в програмата председателят на парламента Михаил Миков. Депутатите ще гледат референдума по изборните правила още тази седмица, обеща той вчера, след като по-рано отказваше да го включи в дневния ред на НС. Допитването бе поискано от президента Росен Плевнелиев, а след това инициативен комитет внесе в НС 500 000 подписа за допитване по 3-те предложени от държавния глава въпроса - дали гласуването да е задължително, дали да е и по електронен път и как да се засили мажоритарният елемент при избори. Част от подписите обаче се оказаха нередовни.

Отговорните партии да проведат “много внимателно” дебат по датата на изборите, която в крайна сметка ще фиксира президентът. Това призова от Вашингтон в личния си блог лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Трябва да се съобразим, че е летен период и има отпуски, но ГЕРБ е готова за избори, така че когато президентът ги назначи - тогава”, добави той.

След като датата на изборите е ясна, отговорните политици трябвало да помислят как могат за два месеца работа на служебното правителство да му оказват подкрепа, за да започне още то незабавните реформи, които за втори път в една седмица ни е препоръчала ЕК.

Борисов поздрави Сергей Станишев “за смелата позиция, че е признал загубите от изборите и като един истински демократ е счел, че вотът на хората е най-важен”. Лидерът на ГЕРБ поздрави и всички протестиращи, които стояли по площадите 1 г., за да държат политиците будни. “Жал ми е за Орешарски, защото той влезе в чужди дрехи, загърби своята експертност и неслучайно сега цялата вина е прехвърлена на него”, заключи Борисов.

“Още тази вечер Орешарски да подаде оставка, за да не заседава утре Министерският съвет. Той няма за какво да заседава - гражданите му иззеха инициативата и какъвто и дневен ред да вкара, е безпрецедентно.” Това заяви зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Цецка Цачева. И добави, че освен датата на изборите чакат много други спешни решения, които да прекратят “тази агония, на която сме свидетели всички днес.”

Водещи новини

Още новини