На фона на размириците. Франция изпрати допълнителни полицейски части в Нова Каледония

  • 17 май 2024 10:21

  • 418
  • 1
На фона на размириците. Франция изпрати допълнителни полицейски части в Нова Каледония
© Getty images (архив)

Френски полицейски подкрепления са започнали да пристигат в Нова Каледония в рамките на мащабна операция за възстановяване на контрола над столицата Нумея след няколко дни на размирици в отвъдморската територия на Париж, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Върховният комисар на Нова Каледония Луи льо Франк съобщи, цитиран от Ройтерс, че броят на полицаите и жандармеристите в управлявания от Франция остров ще се повиши с 1000 души до 2700. Според него след безредиците, започнали в понеделник и довели до смъртта на четирима души и стотици арести, снощи е било относително спокойно.  "В Нумея все още има огнища на сблъсъци и места, които будят загриженост“, допълни той.

"Масово ще пристигат подкрепления и веднага ще бъдат разпределени да контролират местата, изплъзнали се от контрола ни в последно време, за да отвоюват частите на града, които загубихме“, уточни върховният комисар и призова към "спокойствие, мир и помирение“.

ДПА припомня, че насилието на острова избухна, след като френският парламент прие избирателна реформа, която според местното движение за независимост ще отслаби политическото влияние на коренното население – канаки.  

Тихоокеанската конференция на църквите призова ООН да предприеме "безпристрастна и компетентна мисия за установяване на диалог“, която да следи ситуацията в Нова Каледония. Организацията заяви, че "стои в дълбока солидарност с братята и сестрите канаки в тези времена на политическа криза“.

Отвъдморската територия на Франция, намираща се на около 1200 километра от Австралия, е важна за Париж във военно отношение и заради залежите на никел.

Островът се ползва с широка автономия. Местните жители гласуваха страната да остане част от Франция в три референдума за независимост през 2018, 2020 и 2021 г. Движението за независимост обаче бойкотира последното гласуване, припомня БТА.

Защо Нова Каледония въстана срещу Франция?

Последвайте канала на

Валери Зайцев
418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:02

1
❤️ Г­о­­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­­­о­­м­­и­ч­­е­­­т­­а­­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­­а­­к­в­а­­­т ­­­-­­ X­­1­8­­­.­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини