Калфин назначил в МвНР 222-ма служители без конкурс

Булфото
share

222-ма служители са назначени без конкурс от Ивайло Калфин в Министерството на външните работи, и още 100 технически служители, докато е бил министър.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на външните работи Николай Младенов, предаде "Фокус".

За сравнение Младенов заяви, че откакто е на поста, е назначил 10 технически служители и 27 експерти на различни позиции в министерството, от които е имало нужда.

Младенов посочи, че във ведомството трябва да се въведе конкурсното начало при назначаване, за да не може „наследниците на г-н Калфин” да правят същото.

Министърът на външните работи защити от парламентарната трибуна предлаганите промени в Закона за дипломатическата служба. Младенов заяви, че не приема критиките на президента Георги Първанов за монополизиране на правомощия от министъра на външните работи и навлизане в компетентността на други държавни институции. Според него този мотив на държавния глава е формулиран твърде общо и се защитава само с три примера.

Министърът каза, че законът въвежда възможността за по-голяма гъвкавост в наемането на кадри и че това е мярката за преодоляване на капсулираността. Младенов изрази несъгласие и с останалите мотиви, посочени от президента при връщането на закона.

Водещи новини

Още новини