Слави Бинев пусна писмо до Арменския поп

share

Евродепутатът и лидер на ГОРД Слави Бинев написа отворено писмо до Арменския поп, в което се оплаква от наложената му цензура в държавните медиите. Писмото е изпратено и до Вяра Анкова, Радослав Янкулов, президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, председателя на Парламента Михаил Миков, председателят на ВКС Лазар Груев, главният прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Константин Пенчев, лидерите на всички парламентарно представени парти и целия Европарламент. "От официална справка от Информационния център на ЕП в София за участията на мен и мои колеги евродепутати в държавните медии – БНТ и БНР в периода от 13.05 до 15.10.2013 г., става явно безпрецедентното тенденциозно отношение и видимо наложената цензура, недопустима за медии, особено държавни към дейността на българските евродепутати – то е със знак плюс към едни и със знак минус към други", пише в писмото.

Бинев заявява, че отразяването на дейността на евродепутати в държавните медии включва както техни лични участия, така и изяви на партиите им, а за неговите участия в държавните медии няма информация в мониторинга на ЕП. "На първо място, защото не съм канен да взимам участие и да изказвам мнение в тези две медии и на второ място – дори когато името ми се споменава в някоя от новините, то се случва извън праим-тайма и толкова незабелязано, че дори не се отразява в ежедневния мониторинг", пише той.

"Ако аз, като български евродепутат, нямам възможността да изложа своята позиция в държавните медии в България заради наложена цензура, за каква свобода на медиите в нашата страна говорим тогава? Нека не забравяме, че един от принципите на журналистическата етика, заложени в Етичния кодекс на българските медии потвърждава, че трябва да бъде гарантирано правото на медиите да работят без всякаква цензура", допълва още Бинев.

Слави Бинев дава пример от 22.10.2013 г. когато на БНТ е бил изпратен оригинален видео материал от Европейския парламент с изказването му пред ЕП. "Този материал не беше използван, а беше подменен с преразказ с определено внушение. Искам да попитам етично ли е да се преразказва действие или събитие от журналисти, които чрез това правят внушенията, които биха искали да постигнат, вместо да се използва готов запис, който да онагледи всичко? Какво цели това и кой има полза от тези действия? Преразказвайки новина с определено внушение от журналисти в държавна медия, е само поредното доказателство за думите ми. По този начин се затвърди тезата ми за наличието на цензура още веднъж и пореден пример как може да се обслужват политическите монополи, срещу които скочи народът", пише евродепутатът.

"Аз нямам амбицията непременно да присъствам ежедневно в програмата на държавните медии БНТ и БНР, но тенденциозното отношение към мен показва възможността за избирателно отношение на тези две медии. Това не е моя лична битка, това е проблем на обществото и на всички граждани в Р България, а това недопустимо. Недопустимо е държавните медии да обслужват само силните на деня и парламентарно представените партии", допълва Бинев.

Водещи новини

Още новини