Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни

  • 05 октомври 2024 20:14

  • 562
  • 15
Радев: Поклон пред подвига на цар Самуил и неговите храбри войни
© Президентство

България отбелязва 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. Събитията тази вечер са на "Самуиловата крепост" край Петрич.

С литературно-музикален спектакъл бяха представени събития от 17-годишното царуване на Самуил

В памет на събитията от 1014 г. заупокойна молитва отслужи негово Светейшество българският патриарх Даниил, заедно със струмишкия митрополит Наум и неврокопския митрополит Серафим.

Делят ни 1010 години от епохата на цар Самуил. Време на победни походи и съдбоносни поражения, на превратности и героизъм, въплътило се в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и всеотдаен защитник на родната земя и българския народ, през целия си живот Самуил ще остане неуморен и безкомпромисен бранител на българската независимост, на държавността и духовните традиции, наследени от предшествениците му Крум, Борис и Симеон, заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

„Ненадминат по сила и храброст”, описван като „човек, който никога не знаел покой“, Самуил отхвърля поражението след завладяването на Източна България, изобличава и наказва предателите и обединява българите в битката срещу Византия. България на цар Самуил брани неотстъпно своето съществуване, воюва за освобождението на завладените земи и се бори за международно признание, нанасяйки болезнени удари на империята.

Верен на своята армия и народ, сърцето на Самуил спира да бие едва при вида на страданието на ослепените при Ключ хиляди български войници. На Византия била нужна жестокост без аналог в летописите, за да пречупи съпротивата на българите, ала не била способна да изтрие спомена за цар Самуил.

Векове по-късно византийски хронист признава, че „оня прочут Самуил … и досега е в устата на българите...“. И докато ни има, прочутият цар Самуил ще укрепва упованието ни в звездата на България. А споменът за върволиците с угаснали очи ще стряска разколебаното родолюбие и ще припомня неизмеримата цена, платена от предците ни, за да пребъде българското име.

Повече от хилядолетие цар Самуил се извисява в паметта на българите с трагичната си орис, но и с волята си да отстоява свободата и достойнството на България. И днес неговият горд и печален образ е символ и мерило за честта на отечеството, за жилавия български корен, устоял на не една буря над бащиния край.

Тържествена заря за 1010 години от управлението на цар Самуил

Заветите на Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място родината и да я отстояваме докрай. Продължават да събират българите от близо и далеч край този каменен щит на Самуилова България, в знак на почит към легендарния български цар, неговите доблестни военачалници и хилядите воини, които до сетния си дъх водиха битка за България.

Скъпи сънародници,

Силата на един народ се проявява не само в победоносните му войни и в славата на неговото оръжие, но и в саможертвата и себеотрицанието пред лицето на съдбовната неизбежност, които дори и в поражението засяват нови семена на бъдещо величие.

Поклон пред паметта и подвига на цар Самуил и неговите воини!"

Последвайте канала на

Радина Лазарова
562 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Гост

2024.10.05 | 22:11

15
Цар Самуил е цар на Македонците, вие сте измислен народ от руснаците.. ВМРО напред братя Македонци

2024.10.05 | 21:52

14
Угри - Хазари - Тюрки пред Ислям - Евреи УГЪРИ БА'АЛИ ФИНИКИ НАПУСНЕТЕ НОВОРУСИЯ и МАЛОРУСИЯ - ОКРАЙНА!
БАНКАИНСКИ ПРЪ ДЛИФ АУСПУХ

2024.10.05 | 21:48

13
ПРо СИА уМРЕ. РАДО тоге
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.05 | 21:07

12
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!
Ха, ха, ха

2024.10.05 | 21:07

11
БЛАЖЕВ ПСИХОТО, ПАК ГО ГОНЯТ КОМУНИСТИ ДА ГО ИБЪТ В БЯЛОТО ДУУУПЕ ПЪЛНО С ЦИГАНСКА СПЕРМА.
чочо

2024.10.05 | 21:05

10
СТИГА АРТИСТ ШАПКАР !ДА ТИ СВЪРШИ МАНДАТА И СИ ХОДЕТЕ КОМУНИСТИ!!ОНАЯ ЙОТОВАТА САМО ПЪТУВА!!?
чочо

2024.10.05 | 21:03

9
СТИГА АРТИСТ ШАПКАР !ДА ТИ СВЪРШИ МАНДАТА И СИ ХОДЕТЕ КОМУНИАСТИ!!
чочо

2024.10.05 | 21:02

8
СТИГА АРТИСТ ШАПКАР !
баба гицка

2024.10.05 | 21:01

6
Ако духам редовно на АХМЕД МУСА, дали американския ОКУПАТОР сащ,ще ми върне Македония и западните покрайнини?
Новини бг

2024.10.05 | 21:02

7
ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО СИ ТЪРСИ ХАПЧЕТАТА ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА! ДАЙТЕ МУ ГИ, ДАНО ГИ ПИЕ !
Василий втори е нищо

2024.10.05 | 20:23

1
НАТО ликвидира 150 хилядна българска армия
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2024.10.05 | 21:01

5
Това че , си бил в лудницата тогава Блажев не значи че не е вярно!

2024.10.05 | 20:50

4
Никога не е имало в Бг толкоз армия

Добави коментар

Водещи новини