Петър Димитров: Какво правим с АЕЦ "Белене"?

Булфото
share

Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев Петър Димитров смята, че най-важният въпрос, който трябва да намери отговор, е какво правим с АЕЦ "Белене".

Той даде интервю за БНР. "Мислите ми са тежки, още повече, че да говориш в ден на траур за енергетиката, няма нищо радостно. Днешният ден е по-тежък в контекста на състоянието на енергетиката и хората, които работят там. Безспорно това, което се случи през последните години, беше една хлапашка игра на политици. Точно в най-стратегическия отрасъл на България бяха наслагани хора без опит и познания", каза Димитров.

"Има спешни въпроси, които трябва да бъдат решени днес. Първият, огромен въпрос, на който няма никакъв отговор, е какво се случва с "Белене". Поръчали сме оборудване. Какво става с това оборудване? Ситуацията действително е драматична. Ако ние имаме руски реактор, който Русия няма да си купи, разбира се, че единственият вариант е да правим 7-и реактор. Но ние не знаем дали го имаме, ще се съгласи ли някой да прави 7-и блок на "Козлодуй" с този реактор?! На тези въпроси трябва да се отговори. Първата стъпка на тази държава е да направи действителна енергийна стратегия", категоричен беше той. Според Димитров не трябва да се действа под натиска на улицата. Бъдещето не е на газа, защото цените му непрекъснато растат, обясни той.

Водещи новини

Още новини