Над 80 доклада ще разгледа на днешното си заседание Столичният общински съвет

  • 27 юни 2024 08:13

  • 288
  • 2
Над 80 доклада ще разгледа на днешното си заседание Столичният общински съвет
© Булфото (архив)

Над 80 доклада ще разгледа Столичният общински съвет (СОС) на днешното си заседание, което започва в 10:00 ч., показва дневният ред, публикуван на сайта на съвета.

В дневния ред е програма за обновяване на подвижния състав и специализирана техника за поддръжка на наземния обществен транспорт на София за периода 2024 - 2030 година. В доклада се посочва, че годишният пробег на столичния обществен транспорт надхвърля 65 млн. км, от които над 50 млн. - за наземния транспорт. В момента София разполага с почти 300 трамвайни мотриси, 130 тролейбуса и 700 автобуса, в това число електрически. Вносителите на доклада посочват, че голяма част от наличния подвижен състав е остарял, амортизиран и със значително по-ниски екологични норми от необходимите. 

В СОС ще разгледат доклад за увеличаване на броя на потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни и деца с нисък ръст

На сесията на СОС ще бъде обсъдено предложение за използване на роботизирани устройства с изкуствен интелект при осъществяването на качествен контрол на състоянието на пътищата в Столичната община. В доклада на вносителите се посочва, че към настоящия момент качественият контрол на дейностите по поддържане и текущ ремонт на пътищата, собственост на Столичната община, се осъществява чрез месечни и постоянни инспекции, извършвани от представители на Общината. По време на проверките представителят на Общината, упражняващ контрол, подготвя протоколи, които очертават общите условия за посещение на място и всяко несъответствие, което може да бъде открито.

Съветниците ще разгледат доклад за изготвянето на годишната програма за развитие на читалищната дейност в Столичната община за 2024 година. Програмата е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

СОС ще разгледа и доклад за създаване на нова социална услуга в общността като държавно делегирана дейност - Център за обществена подкрепа „Хоризонти“. Основните дейности на Центъра ще са „Информиране и консултиране (като общодостъпна и като специализирана услуга)“, „Общностна работа“, „Застъпничество и посредничество“, „Терапия и рехабилитация (само стандартите за терапия)“; „Обучение за придобиване на умения (като общодостъпна и като специализирана услуга)“ с адрес: гр. София, район „Слатина", кв. „Христо Ботев", ул. „514“ c капацитет 50 места.

Общинските съветници се очаква да обсъдят и доклад за приемане на решение за промяна на броя на потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на възрастни и деца с нисък ръст - гр. София (ЦСРИ), район „Оборище“. С доклада се предлага капацитетът на Центъра, разкрит през 2022 г., да се увеличи от 20 на 30 потребители.  

Последвайте канала на

Радина Лазарова
288 2

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2024.06.27 | 09:19

2
Горките те ще се убият от работа
Анонимен

2024.06.27 | 09:16

1
Те ще каталясат

Добави коментар

Водещи новини