Депутатите бистрят Закона за корпоративно подоходно облагане

share

Депутатите подложиха на обсъждане на първо четене Законопроект за допълнение на Закона за корпоративно подоходно облагане. 

С него се предлага данъчно задължени лица, които предоставят стипендии на ученици и студенти, да намаляват финансовия си резултат с размера на стипендиите, като поемат задължение за осигуряване на работа на учениците или студентите след завършване на обучението им за период не по-малък от срока, за който е предоставена стипендията.

Промените предвиждат и задължение при неизпълнение на условието за осигуряване на работа, данъчно задълженото лице да увеличава финансовия си резултат с размера на ползваното данъчно облекчение.

Целта на законопроекта е да се осигури възможност за първо работно място на младите хора. С промените работодателите пък ще могат да си гарантират подготовката на млади кадри, от които имат нужда. С тази мярка до известна степен ще се ограничи младежката безработица и ще се преодолее несъответствието между получаваното образование и нуждите от кадри за бизнеса, се посочва в мотивите на законопроекта.

Вносител на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане е Сергей Станишев и група народни представители.

Водещи новини

Още новини