Дора Янкова: Кабинетът изпълнява стриктно поетите социални ангажименти

  • 10 юни 2013 16:44

  • 1393
  • 5
Дора Янкова: Кабинетът изпълнява стриктно поетите социални ангажименти
© Булфото

Активно се работи за разкриване на болницата в Девин, съобщи депутатът от Коалиция за България Дора Янкова на пресконференция в Смолян.

"Необходима е промяна в закона, с която да се възстанови държавната субсидия за общинските болници. Предвиждат се и промени в нивата на компетентност за общинските болници, за да бъдат те кадрово подкрепени, да работят по повече пациентски пътеки и да генерират средства", обясни Дора Янкова. Тя разкри, че вече е имала среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева за проекта за онкоцентъра в Смолян. Министърката е дала уверение, че той ще бъде завършен. „Радвам се, че г-н Мелемов е оттеглил докладната си, с която смяташе да дари техниката за центъра на областната болница, защото в нашата област няма специализирана услуга за онкоболни, а заболеваемостта е голяма. Лечението в Пловдив води до затруднения”, изтъкна Дора Янкова. Според нея има възможност и сградата на закрития ТУБ- диспансер да се реформира в център за здравни и социални услуги за областта. 

По думите й правителството на Пламен Орешарски изпълнява стриктно поетите социални ангажименти въпреки финансовата дупка, наследена от ГЕРБ, както и ниската събираемост на приходи. Според Дора Янкова първото изпълнено обещание е за увеличението на средствата за отглеждане на дете от 240 на 310 лв. от 1 юли. "Вторият важен приоритет за подкрепа на най-бедните е промяната в критериите, по които от тази есен общо 270 000 българи ще могат да получат помощи за отопление. Това е с 60 000 души повече от досега, а сумата е завишена с 15 лв.", припомни още депутатът. Янкова обясни, че трети социален приоритет за правителството е помощта за 45 000 първокласници за първия учебен ден, която е увеличена на 250лв., вместо досегашните 150лв. "Тези три социално мерки ще бъдат финансирани от бюджета с около 26.9 млн.лв. допълнително", категорична е Дора Янкова. По думите й до края на годината ще е факт и другият социален пакет, в който ще влезе възможността за по-ранно пенсиониране, програмата Младежка гаранция за първо работно място и гарантиране плащанията на работници от фирми, обявили фалит. "Друга важна стъпка ще е да не се допусне увеличение на цените на тока", каза още Дора Янкова.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещия областен управител на Смолян, Янкова изрази надежда, че той ще бъде от БСП. „Ще предложим човек, който е ангажиран с политическите възгледи на левицата, с нейната управленска програма, и който ще гарантира ред и сигурност за родопчани”, каза Дора Янкова. Тя припомни, че областният управител, излъчен от ГЕРБ -инж. Стефан Стайков, е поел навремето поста с щедри обещания за редица инфраструктурни проекти, които обаче не са се реализирали. Дора Янкова критикува решението на предишните управляващи за преместване на редица служби на административното управление от Смолян в Пловдив през мандата на ГЕРБ - Бюрото по труда, Инспекцията по труда, НАП и други.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1393 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.06.12 | 10:52

5
100 лв. за първолак, 70 за майка и 60 000 души с помощи за ток. Това е върхът!! Сега можете да похарчите милиони за Белене, да върнете пушенето и всичко в България ще е цветя и рози.
versaux

2013.06.11 | 08:42

4
Поредната селянка седнала да.... дава акъл ! ! ! Ти Смолян оправи, сега ще оправяш България..... Честито на печелившите

2013.06.10 | 20:40

1
Е ти я разкри.

2013.06.10 | 21:12

3
Пача,от твоето кметуване община Смолян е глобена 900 000 лв.Затвори си тъпата селска мутра.

2013.06.10 | 21:00

2
Тази селянка не я ли разследваха за някакви далавери в Смолян?

Добави коментар

Водещи новини