България подкрепя мерките на Европейския съвет за борба с младежката безработица

  • 26 юни 2013 16:57

  • 1161
  • 1
България подкрепя мерките на Европейския съвет за борба с младежката безработица
©

Правителството одобри позицията, която страната ни ще изрази на заседанието на Европейския съвет на 27 и 28 юни в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Основните въпроси за дискусия на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз са свързани с темите за младежката безработица, икономическата политика на ЕС, развитието на отношенията между ЕС и стратегическите партньори и преглед на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране. По темата за младежката заетост ще се акцентира върху реформи в държави с високи нива на младежка безработица. Основните въпроси са свързани с действията на държавите членки по отношение на трудовите пазари и системите за професионално обучение и образование в контекста на напредъка по изпълнението на съответните структурни мерки, облекчаването на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост. В позицията си България приветства поставянето на фокуса върху проблемите на младежката безработица - въпрос, чието решаване налага предприемането на незабавни мерки от повечето държави членки.

По отношение на дискусията за напредъка и развитието на икономическата политика на ЕС ще бъде обсъдено приключването на Европейския семестър за 2013 г., като държавните и правителствените ръководители ще утвърдят специфичните препоръки по страни. Акцентът е върху ангажимента от страна на държавите за диференцирана фискална консолидация и ускорено изпълнение на структурни реформи, които са в основата на усилията за възвръщане на баланса на икономиката на ЕС и благоприятстват растежа, конкурентоспособността, борбата с безработицата и социалните последици от кризата.

Като част от оценката на провеждането на икономическите политики на Съюза, ще бъде извършен преглед на изпълнението на Пакта за растеж и работни места. Фокусът ще бъде върху ускореното изпълнение на всички елементи на Пакта, като през декември 2013 г. се очаква да бъде представен актуализиран доклад за напредъка, по-специално в областта на младежката безработица и финансирането на икономиката.

Очаква се дискусията по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточена върху банковия съюз и постигането в краткосрочен план на съгласие по оставащите му градивни елементи. Страната ни счита, че усилията на ниво ЕС следва да бъдат фокусирани върху изграждането на Банковия съюз като ключов общ приоритет в краткосрочен план. То следва да се основава на ясни принципи - пълно зачитане на целостта на единния пазар и равнопоставеност между всички държави. Необходими са допълнителни усилия за стабилизиране на банковия сектор и за възстановяване на доверието на европейските граждани в този сектор.

По темата за прегледа на напредъка по политиката на разширяване на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране е възможно Европейският съвет да потвърди решение за определяне на дата за начало на преговори за присъединяване със Сърбия, както и за откриване на преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Последвайте канала на

1161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Genov

2013.06.26 | 17:39

1
Bylgariq podkrepq kvoto i kajat ....!!!

Добави коментар

Водещи новини