Ген. Атанасов: Изваждането на ГДБОП от МВР е намерение за връщане на ДС

share

Доколкото има конкретика в програмата на правителството на Пламен Орешарски, която е крайно недостатъчна, се очертава като програма на статуквото. Това обяви на пресконференция Радан Кънев от ДСБ. Вижда се, че кабинетът не може да реши двата най-големи проблема на българските граждани – слабата икономика и съдебната система, а гражданите излизат още в първите дни на новото управление на улицата, защото виждат, че промени няма да има.

Темите, свързани със строежа АЕЦ „Белене“ и връщането на тютюнопушенето на обществени места, са нашите акценти в момента и ще водим битка срещу тях, подчерта той.

По думите на Светослав Малинов, Орешарски и мнозинството в парламента са готови да продадат българските национални интереси, а министър-председателят трябва да ги брани и отстоява, не да ги търгува. Думите му за договора с „Атомстрой“ за АЕЦ „Белене“ и възможността компанията да съди България, ще бъдат използвани срещу него. Категорично не сме съгласни с тази политика. Ние оставаме против проекта „Белене“.

Отмяната на забраната за пушене на обществени места е крачка назад, категоричен бе политикът. ДСБ застава категорично срещу връщането на старото положение. Планът на управляващите е още един показател как ще работи новото правителство – все ще се връща назад. Забраната е приета от обществото, призната е дори от голяма част от пушачите, има и огромен брой позитиви. Да се премахне е грешка. Депутатите трябва да се откажат от този тип ретроградно и елементарно мислене, обяви още Малинов.

Това, което няма да видим от настоящото правителство и настоящия парламент, е дясно управление чрез законност. Трябва да се осигури законността и да се върви икономически напред – това е нашата единствена задача и ще я отстояваме, каза Кънев.

Ген. Атанас Атанасов сподели, че изваждането на ГДБОП от МВР и механичното му вкарване в ДАНС показва намерение за връщане на Държавна сигурност. Едно такова преструктуриране ще наруши баланса на силовите структури в страната. Съчетаването на оперативни дейности в Държавната агенция за национална сигурност с разследващи функции ще наруши баланса и ще обезличи Министерството на вътрешните работи. Мястото на ГДБОП е в националната полиция. Реформата на МВР трябва да се насочи към възстановяването на работата на националната полиция, категоричен бе той.

Относно протестите от вчера в няколко града в страната, от ДСП обявиха, че се вижда, че демонстрациите не са спонтанни, а са организирани от политически сили. Но протестите показват, че има обществено недоволство срещу управлението, заключи той.

Водещи новини

Още новини