За сливането на ГДБОП и ДАНС

  • 03 юни 2013 07:50

  • 3557
  • 2
За сливането на ГДБОП и ДАНС
© Булфото

Това, което се случва сега - присъединяването на ГДБОП към ДАНС, е модел, за който много се говореше при кабинета Станишев. Това каза в сутрешния блок на ТВ7 бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.

По думите му основният проблем е малкият брой съкретни сътрудници в ГДБОП. Освен от СРС-та, информация от другаде не се получава, а това не е достоверно. Плюсовете са възможни, ако има подходящо ртководство. Минусите: липсата на коректив, изгражда се една оперативно разузнавателна служба под ръководството на МВР.

Политиците да спрат да делят службите на моя и ваша. Конкуренцията в службите изкривява работата им. В парламента един и същи закон за ДАНС се тълкува различно и акцентите са върху различни неща. Едно от твърденията е, че тя е шпионска служба, друго - че тя е аналитична и информационна служба. Това каза бившият директор на Националната разузнавателна служба Бриго Аспарухов. По думите му държавата ни, която като член на ЕС и НАТО, все още няма законова уредба на националната служба за охрана - това трябва да се реши от политиците.

За мен най-важното е политиците да спрат да делят службите на моя и ваша. Всеки, който управлява, дърпа чергата към себе си. Проблемът е, че вече 23 години няма закон за НРС и НСО. Както се казва, още ферментираме по демократичния път. МВР трябва да отговори на обществените очаквания. Това е основното, което очакват хората, добави Аспарухов

Последвайте канала на

3557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БУТАЧА

2013.06.04 | 17:11

2
С ТАЯ УСМИВКА И НА ВЪЖЕТО
otneseni

2013.06.04 | 17:11

1
Сливането осигурява парламентарен контрол, което е ОК за всеки, който няма втори план в мислите си

Добави коментар

Водещи новини