Румен Миланов: Решенията в сектора за сигурност са политически

  • 05 юни 2013 13:37

  • 1072
  • 0
Румен Миланов: Решенията в сектора за сигурност са политически
©

"Когато говорим за реформи в такъв сектор, като сектора за сигурност, безспорно решенията са политически. Но когато тези решения не съответстват на основните принципи на управление на полицейските системи и службите за сигурност, рано или късно те стават неефикасни", заяви в предаването "12+3" по БНР ген. Румен Миланов, бивш шеф на Националната служба за охрана.

Той изтъкна един основен принцип в тези системи, а именно принципът на баланса: "Те да бъдат балансирани. Това се е наложило в практиката, за да не могат да бъдат насочвани от един или друг субект по субективни причини.  Именно този въпрос – да няма концентрация на власт, която може да деформира определени действия, е много важен".

Идеята да има обединение между БОП и ДАНС не е от днес. Всеки от тези два варианта има плюсове и минуси, подчерта Миланов и добави: "Отделяйки БОП-а от полицейската структура, губи полицейската информация и тази връзка. За сметка на това пък ще придобие информацията на ДАНС. Тук внимателно трябва да се направи една оценка за постигането на баланса. Но ако ГДБОП отиде в ДАНС, определено трябва много активно да се повиши ефективността на полицията, било то охранителната, било криминална или икономическа, защото ще нарушим отново баланса. Тук идва и въпросът за координацията и интегритета на тези служби. Те са отделни, но те трябва да бъдат добре координирани".

"Службата, която се занимава със СРС-тата, може да е отделна агенция – тази идея не е от вчера. Друг вариант, който би бил много ефикасен за да се наложи контрол на СРС-тата, е чрез финансирането. Когато те бъдат ограничени в едни разумни граници, тяхното използване за щяло и не щяло няма да го има", коментира ген. Миланов.

Според него би било добре тези решения да бъдат подложени по най-бързия начин на обсъждане и търсене на оптимално решение, за да се постигне най-правилната конструкция. "Тук мисля, че малко се избърза", добави мнението си Миланов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини