Асен Василев: НЕК може да фалира

share

2 млн. лв. са загубите при плащанията на студения резерв. Ако не се предприемат мерки и няма събираемост, НЕК ще спре да се разплаща с производителите на ток. Това предупреди пред БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Така централите ще спрат, което ще доведе до затваряне и на мините, тъй като ще се създаде огромен порочен кръг в енергетиката. Дефицитът не е от днес, припомни Василев.

Всички поискаха тези загуби да се прехвърлят на гърба на крайния потребители. ЕК и Световната банка дадоха много добри препоръки, сред които спиране на неефективните когенерации. Това означава, че вадим от системата 250 млн. лв. на година. Най-евтините мощности трябва да се натоварят максимално, препоръча Василев.

Дори Марица Изток 1 и 3 да не работят държавата трябва да плаща огромни суми за студен резерв. Независимо от това трябва да се плаща и на друга работеща централа, уточни Василев. Сега държавата плаща по 80 лв. на мегаватчас, а горивната компонента е 35 лв. Ако Мариците се включат на пълна мощност обаче, избягваме плащането на студен резерв и плащането на допълнителната работеща централа. Нетният ефект от подобно натоварване е 350 млн. лв. Освен това трябва да се търсят възможности за намаляване на нормите на невъзвръщаемост, препоръча Василев.

Водещи новини

Още новини