Захариева: Проблемът с монополите се решава със силен регулатор

  • 27 май 2013 10:58

  • 9856
  • 14
Захариева: Проблемът с монополите се решава със силен регулатор
©

Ние бяхме екип, който работи добре. Събирахме се всяка седмица и обсъждахме проблемите. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на пресконференция.

Чрез институциите работи правовата държава. Това е пожеланието ни към следващото правителство - да върне вярата в институциите, категорична е Захариева.

Трябва да правим всичко видимо, пред обществото. Не е възможно за толкова кратко време да предприемем всичко в енергетиката, но започнахме с прозрачността. Разсекретихме над 200 договора в енергетиката. Поискахме две обективни оценки от ЕК и от Световната банка, не защото нямаме специалисти, които да ги изготвят у нас, а защото искахме те да са безпристрастни. Два са ключовите пункта в тези доклади - либерализация и силен регулатор, обясни вицепремиерът.

Проблемът с монополите се решава чрез силен и независим регулатор. Колкото и да запушваме пробойните, цените на тока не могат да се намалят до безкрайност. Един от начините да се намалят сметките на домакинствата е енергийната ефективност. Смятаме, че оставаме добро наследство в това отношения, заяви тя.

Работим по възможността да закупим автомобили за социален патронаж. През последните два месеца разработихме система за контрол и публичност на големите инфраструктурни проекти заедно с Камарата на строителите. Всеки ще може да провери в този регистър до къде е всеки един проект, какви плащания са проведени и т.н. Вчера инспектирах АМ"Тракия" и мога да кажа, че тя ще факт до края на следващия месец. Благодаря на инж. Лазар Лазаров от АПИ, че е там и следи стриктно за качеството на работата, заяви регионалният министър.

Транспортният министър Кристиан КръстевКристиан КръстевКристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 12 март до заяви, че вървят към срочно преструктуриране на дълговете на БДЖ.По думите му транспортното министерство е възстановило доверието на кредиторите.

Земеделският министър проф. Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин заяви, че са успели да тушират напрежението в сектора. Той обобщи свършеното в неговото министерство с думите, че са обърнали особено голямо внимание на животновъдството и  на зърнопроизводството. Трябваше да направим и един цялостен и пълен преглед на раздадените земи. Това, което се установи е, че над 50% от пасищата са дадени на хора, които не отглеждат животни. Трябва да се промени законодателството в тази насока, заяви той. По думите му те са прегледали хидромелиоративната система в България и са установили, че тя е почти унищожена. Трябва да се възстанови, защото без нея не може да има отглеждане на зеленчуци и плодове, смята той.

Активно се работи по програмата за селско стопанство. Трябва да ви кажа, че по нея не беше направено почти нищо. Създадохме екипи и сега се работи по всяка една точка. Също така се работи много сериозно и по програмата "Катар", каза проф. Станков.

Що се отнася до работата на министерство на околната среда, Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 заяви, че те са успели да повдигнат ключови въпроси, които не са били повдигани до този момент - като шумовете, праховите замърсявания и т.н. Ще оставим след себе си една Харта за развитие на  устойчив туризъм, както и пакет с мерки по редица проблеми в сектора, каза той.

Както знаете работата на този кабинет бе изключително тежка. В началото влязохме да направим един преглед в енергетиката, за да очертаем какви са проблемите и какво трябва да се направи. Видяхме че в енергетиката има много дисбаланси. Проведохме разговори с всички играчи в сектора. Другото много важно нещо, което трябваше да се направи е  да се либерализира пазара. От 1 юли средното напрежение излиза на един либерализиран пазар, заяви енергийният министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. По думите му те са създали един модел, в който не си прехвърлят горещия картоф, а се водят разговори, за да се решават проблемите адекватно.

Според министър Роман ВасилевРоман Василев Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство от 12 март 2013 г. до 29 май 2013 електронните обществени поръчки е сред топ приоритетите на страната. Направихме и първа стъпка за развитието на електронното образование в България, като създадохме електронен кампус в УНСС. Немислимо е да има електронно правителство без да имаме киберсигурност. Що се отнася до електронното здравеопазване - предстои развитие в тази насока, каза още той.

На въпрос какво означава нов начин за формиране на цената на тока, Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на заяви, че добавките за зелена енергия са били не там, където им е мястото. Не трябва да се изкривява или крие цената на електороенергия като се слага към транспорта й, който въобще не е скъп, уточни още той.

Попитан дали цената на тока може да бъде запазена такава, каквото е в момента, Василев бе категоричен, че продължава да вярва, че от 1 юли няма да има увеличение. Що се отнася до налагането на мораториум - тази мярка е неправилна, трябва да си свършим работата,а не да прибягваме към нея, заяви още той.

Очаквайте подробности!

Последвайте канала на

9856 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2013.05.28 | 02:50

14
ВЪН МОНОПОЛИТЕ И КОЛОНИЗАТОРИТЕ !!!
Сиса

2013.05.28 | 02:49

13
Всички са от едно котило ! Най-тъпите и неграмотни стават депутати и министри! Останалите са на тихи местенца в чужбина.

2013.05.28 | 01:41

5
А най-умните - като теб, работят на магистралата!

2013.05.28 | 02:49

12
"а защото искахме те да са безпристрастни" - ама ние не искаме да са безпрострастни, защото ние СМЕ пристрастни! Ние ги плащаме тия помии и е наша думата, а не да ми правите безпристрастни оценки! То е ясно, че на чужд гръб и 100 тояги са малко! Искам пристрастни действия по отстраняването на непосилните цени на тока. Спешни и страстни, много страстни!!!
Dz

2013.05.28 | 01:41

11
КАКВО ТИ РАЗБИРА ТЪПАТА КРАТУНА ОТ СТРОИТЕЛСТВО.ТИ С ТВОЯТ ПЕРНИШКИ "УНИВЕРСИТЕТ"...БОЖЕ ТАЯ СЕ ВЗЕМА НА СЕРИОЗНО. ТИ НЕ СИ ВИЖДАЛА ДОРИ ИСТИНСКИ ЧЕРТЕЖ...БОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

2013.05.28 | 01:41

10
Тиквеник.ТЪП си ти,да не очакваше ти да си там.Тази пуста българска завист.В червата завистливи.Това да не ти е Бойкова ''калинка''.Дъщерята на пожарникаря Калина,Бойков приятел,назначена лично от него,както и Румяна Желева.
коза

2013.05.28 | 01:41

9
Тая или ни будалка или е поредната сляпа коза. Защо в другите държави има по 50 доставчици на ток. Ако не ти харесва твоя, как отчита, колко взима - го сменяш. Има си локален, към който отиваш автоматично, чак ако не си си избрал никакъв. Не е трудно да се премахнат тия монополи, или поне да си останат като локални и да вкарат още 2, 3 поне. В другите държави има по 50 !!!

2013.05.28 | 01:41

8
Да я регулирам в кревата.

2013.05.28 | 01:41

6
Да й се озхвърля на очилата.

2013.05.28 | 01:41

7
Още един тъпак, който яко лъска бастуна

2013.05.27 | 19:55

4
Екатеринче,обожавам те!
jovani

2013.05.27 | 17:28

2
Да ти регулирам сливата проста

2013.05.27 | 19:54

3
Еи,да не пипаш жена ми...

2013.05.27 | 16:10

1
ЕТО ТОВА Е ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО! А НОВОТО Е КОМУНИСТИЧЕСКО.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини