Всеки втори българин не може да си плаща тока

  • 29 май 2013 06:05

  • 976
  • 0
Всеки втори българин не може да си плаща тока
©

61% от населението на България е енергийно бедно. Това означава, че над 10 на сто от разполагаемите средства на тези домакинства отиват за отопление, показва анализ за състоянието на енергийния сектор у нас на Световната банка, пише "Монитор".

В същото време само 12% от енергийно бедното население получава помощи от държавата. Средствата, които се отпускат по тази линия, са се свили 3 пъти от 2003 г. насам. Освен това броят на хората, които получават помощи, непрекъснато намалява. Например през 2003 г. 542 хил. души са получавали енергийни помощи. Изводите от изследването бяха представени вчера от служебния министър на енергетиката Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

В момента нашенците, които получават помощи за отопление, са едва около 255 хил., показва анализът на Световната банка. Затова оттам препоръчват да се увеличи сумата, която се дава за енергийни помощи и да се преразгледа кои хора се ползват от средствата.

От доклада става ясно още, че има 3 големи групи проблеми в българската енергетика. Първият от тях е, че разходите в сектора са по-големи от приходите, а за да се промени това, са необходими сериозни реформи. 13 млрд. лв. е общият размер на задълженията, който ще се натрупа от 2013 г. до 2030 г”. Това са средствата, необходими за изкупуване на електроенергия от наличните мощности през следващите 17 години.

Това означава, че всяка година трябва да се намира по близо 1 млрд. лв., за да се запазят цените на текущите им нива. Цената за липсата на енергийни реформи е между 800 млн. лв. и 1,2 млрд. лв. на година, сочат изводите от доклада.

Вторият голям проблем според Световната банка е начинът, по който се управлява системата в енергетиката. Мениджмънтът в държавните дружества не е прозрачен и това засилва усещането за корупция в обществото посочват от международната финансова институция. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пък не е достатъчно силен и независим регулатор. Третата група проблеми е свързана с това, че енергийно бедните хора не могат да си плащат сметките за ток, а системата за подпомагане не е адекватна. Използването на енергията пък не е ефективно. Затова от Световната банка посочват, че трябва да бъдат взети мерки за оздравяване на енергийния сектор

Една от тях е да се разкрият всички конфликти на интереси и обвързаности на държавните служители, заети в сектора на енергетиката.

Други краткосрочни мерки са да се осигури финансова независимост на ДКЕВР, да се прекрати злоупотребата с преференциалните цени за когенерация и да се намали себестойността на електроенергията.

Последвайте канала на

976 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини