Орешарски представи кабинета на президента

share

Минути преди срещата с президента Росен Плевнелиев кандидатът за министър-председател oт Коалиция за България Пламен Орешарски потвърди оттеглянето на кандидатурата на номинирания за министър на инвестиционните проекти арх. Калин Тихолов заради скандала с "Дюнигейт".

Орешарски е придружен от лидера на БСП Сергей Станишев.

Калин Тихолов оттегли кандидатурата си, за да не затруднява диалога с гражданското общество, каза Орешарски на влизане в Президентството. За министър е предложен Иван Данов и вече фигурира в състава, който съм предложил на президента. Той е с академична кариера, с доста сериозна академична биография и практически опит, обясни Орешарски. Той отказа да коментира информацията за протести довечера.

Миналата седмица връчих мандат на втората по големина парламентарна група в 42-рото Народно събрание. Днес провеждаме среща, за да бъда информиран относно успешното или неуспешното приключване на мандата, каза Плевнелиев.

В случай на успешно приключване на този мандат, днес ще издам указ, с който ще предложа на Народното събрание да гласува кандидатурата. Президентът не участва в съставянето на това правителство, но с удоволствие ще бъда информиран за принципите, основните задачи, проектосъстава, добави Плевнелиев.

Предлагаме ново министерство, което се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове. Предлагам министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава преди всичко с проектирането, ще има малко по-различен профил от регионалното министерство, каза Пламен Орешарски.

Той обясни, че е провел много разговори с експерти, които е бил набелязал за съответни позиции в Министерски съвет. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не - със структурни размествания, заяви Орешарски.

Той предложи министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, както и отделянето само на туризма като агенция. Веднага трябва да започне работата по стабилизиране и ребалансиране на този сектор, за да не допуснем увеличение на цени, поне - до преглед на методиката, по която се определят тези цени. Оставам обнадежден, че след упорита работа, бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме с ангажименти, каза Орешарски.

В структурен план предлагам МС с един заместник-министър председател, който да отговаря за правосъдие и да координира европейските фондове - две теми, доста важни в контактите с нашите партньори от ЕК и страните членки. Друго изменение е министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта, каза той.

Иван Данов е кандидатът за министър на инвестиционното проектиране, стана ясно след като Пламен Орешарски представи персоналния състав на Министерски съвет пред президента. Експертът, с когото бях говорил за новото министерство на инвестиционното проектиране, срещу неговото име имаше обществена реакция. След разговори стигнах до извода, че трябва да предложа Иван Данов, той има сходен професионален профил. Бих предпочел да не стартираме с проблем в диалога с гражданските структури, каза Орешарски.

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, каза Пламен Орешарски след среща с президента Росен Плевнелиев. Опитах се да обясня на президента логиката на проекто-кабинета, посочи Орешарски.

Обстоятелствата и бързината, с която беше създаден кабинетът, ни даде една възможност да очертаем акцент – диалогът с гражданското общество и съобразяване с настроенията на обществото. Благодаря за бързата реакция на президента. Аз ще направя всички усилия да установя един добър тон и добро взаимодействие между институциите, добави Орешарски.

Фигурите на вицепремиерите трябва да подчертаят първостепенната важност, която отдаваме на задълбочаване на партньорството с партньорите от европейската общност и структурите на Европейската комисия. Основният критерий е експертиза, професионализъм, опит, възможността тези специалисти да се справят с тежка работа, която предстои в следващите няколко години. От друга страна - акцентът, който поставяме, чрез специални усилия за привличане на външни инвестиции, каза Орешарски.

Бързината, с която беше съставен кабинетът, ни даде възможност да подчертаем друг акцент, на който ще разчитаме, диалога с гражданското общество. Благодаря на президента за неговата бърза реакция. Искам да го уверя, че при евентуално успешно гласуване утре, ще направя всички усилия да установя добър тон и взаимодействие между институциите, в т.ч. и Президентството, каза Орешарски.

Водещи новини

Още новини