Лютви Местан: Управляват ни от подземие, облечено във власт

Булфото
share

Според Лютви Местан главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде подкрепен от всички в тази критична за България ситуация и да приложи цялата строгост на закона. Това заяви лидерът на ДПС на пресконференция по повод огласения разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов, прокурор Николай Кокинов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов.

"Ще бъде проява на незрялост, ако тези разкрития ги причислим към графа поредния скандал. Няма никакво значение дали този разговор може да послужи като годно доказателство пред българския съд предвид на вероятността разговорът да е записан не по реда на Закона за използване на специални разузнавателни средства. Много по-важно е, дали този разговор се е състоял. Няма съмнение, че такъв разговор се е състоял", заяви Местан. По думите му разговорът разкрива механизмите, според които сме били управлявани последните четири години, както и истинската същност на властовата система на ГЕРБ.

"Става ясно, че ние сме управлявани от подземие, облечено в публична власт. Изправени сме пред разлагане на държавността", каза още лидерът на ДПС. Според него сега отговорността е на главния прокурор Сотир Цацаров. Лютви Местан отправи призив към дипломатическия корпус в България, а чрез него и към европейските институции да окажат решително помощ на българския главен прокурор, за да е в състояние той да приложи цялата строгост на закона. "Разговорът разкрива тежки нарушения на Наказателния кодекс. Тук не става въпрос за проблем, свързан с културата на участниците в този странен разговор, става въпрос за това, че в България е възможно високопоставен прокурор да съгласува действията на независимата съдебна власт с бившия министър-председател", допълни Местан.

Според него това се е случвало перманентно през четирите години управление на ГЕРБ. По думите му разговорът разкрива и други груби нарушения на Наказателния кодекс, а именно изнасяне на информация по прокурорски производства, както и, че министър председателят е имал пряко отношение при кадруването в съдебната система. "Ако това се бе случило в друга нормална европейска държава отдавна уличените лица да са в ареста", каза още лидерът на ДПС. "След тези разкрития ГЕРБ няма място в управлението на българската държава, а някои персони и в нормалната българската политика. ГЕРБ загубиха своята легитимност какъвто и да е резултатът от изборите, те вече са в тежка абсолютно непреодолима политическа изолация. Много скоро ГЕРБ ще изпадне в тежка изолация и в международен план. В това число и Европейската народна партия ще се разграничи от своята посестрима", коментира още Лютви Местан.
 

Водещи новини

Още новини