Мирослав Найденов: Цветанов подслушваше Бойко Борисов, Дянков и Плевнелиев

share

Скандално интервю даде пред БТВ бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. Усещах, че съм подслушван незаконно от МВР и не бях единствен, заяви той . Имах и външно наблюдение осъществено от оперативни работници срещу мен. Трудно ми е да разбера кои точно са законни и кои незаконни СРС-та, каза Найденов.

Дадох обет, че докато не приключи досъдебното производство няма да коментирам. Той обаче разкри, че е решил да наруши това обещание заради предаването "Лице в лице", в което се чува продуцентът на предаването, който дава нареждане да не се задава въпрос за делата срещу Найденов. Не съм налагал цензура, каза бившият земеделски министър.

Обвиниха ме, че съм имал намерение за даване на подкуп на мой подчинен, става въпрос за връщане на ДДС, въпреки че земеделският министър не връща ДДС, каза Найденов. Делото е държано, за да бъде активирано в определен момент. Преките поръчители са опозицията, заяви бившият земеделски министър.

Прокуратурата беше поставена в определена ситуация така, че да не може да избегне образуването на производство. Аз разбирам и нямам съмнения, че прокуратурата са направили това заради натиска от опозицията. Материали, които аз съм предавал в прокуратурата обаче не са прикрепени към делото, няма и аудиозапис, от който е видно, че срещу мен се прави опит да бъда набеден, заяви Найденов.

Опитът беше от Калина Илиева към неин подчинен, но не е Светослав Симеонов, уточни той. Подчиненият записал Калина Илиева и занесъл записа на Мирослав Найденов. Веднага уведомих Бойко Борисов, а той ми препоръча да уведомя главния прокурор Борис Велчев и шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. Цветан Цветанов също беше информиран, уточни Найденов. Сега въпросът е защо тези материали не са прикрепени, попита Найденов. Аз администрирах над 1 млрд лв., които идваха от Брюксел, каза ексминистърът. Калина Илиева стана с измама шеф на Фонд „Земеделие“ и ако тази схема беше успяла тя щеше да стане министър, заяви Найденов.

Бившият земеделски министър обаче каза, че опозицията не е имала властови механизми да извади това дело. Това можеше да направи само човек, който има по-голяма власт от мен. По-голяма власт от министрите имат вицепремиерите, премиерът, президентът и председателят на НС. Дълбоко вярвам, че Бойко Борисов няма нищо общо, изключвам от плана и Цецка Цачева и Росен Плевнелиев. Остават вицепремиерите, каза Найденов.

"Имах сложни отношения с вицепремиера Симеон Дянков, но те не бяха лични, а заради средствата за земеделски производители. Така че не мисля, че той стои зад тази атака. Остава само един - сега искам Цветан Цветанов да ми отговори на тези въпроси", заяви Мирослав Найденов.

Политическото воайорство изкушава този, който държи микрофона, да гледаме под завивките на хората срещу опонентите и своите хора. Ние трябва да кажем баста и някой да излезе и да каже, че царят е гол, каза Найденов. Сега Цветан Цветанов трябва да слезе от политическата сцена, защото трябва да спрем, всичко това, призова ексземеделският министър.

Всички министри знаеха, че сме подслушвани и следени незаконно, разказвахме си случки от ежедневието, които няма как да се случат, разкри Найденов. Той цитира и конкретни срещи с журналист извън министерството за интервю. Тогава ни се казваше, че сме правили интервюто, защото журналистката е хубава, каза ексминистърът. На въпрос кой го е казвал, Мирослав Найденов каза, че репликата е изречена от Цветан Цветанов.

Знам какво ще последва сега – знам първите им три хода, нека не ги прилагат, посъветва Мирослав Найденов. Първият ход е е остра реакция, после ще излезе човек, който ще каже колко съм лош и накрая ще се даде начало на компроматна война срещу мен, заяви бившият министър.

Мирослав Найденов дори предположи, че незаконно е подслушван и бившият премиер Бойко Борисов. Тези автомобили, които обикаляха в София не са случайни и може и той да е станал жертва на подслушването, каза бившият земеделски министър. "Трайчо Трайков също беше контролиран преди и след уволнението му, за да не каже това, което казвам аз сега.  На инат не трябва да оставаш в политиката и да влачиш назад страната", обърна се към Цветан Цветанов бившият земеделски министър. В момента с този скандал се занимава Европейския парламент и Държавния департамент. Сигналът беше направен така, че да изглежда, че БСП го е извършила, но това, което е написано в сигнала на Сергей Станишев до голяма степен е вярно, каза Найденов.

Мирослав Найденов разкри, че е изтеглил семейството си от България по примера на бившия депутат Емил Димитров. Димитров ми е приятел, аз от приятелите си не се отказвам. Потвърждавам, че той изтегли семейството си, за да не бъдат притеснявани, заяви Найденов. Не искам тези хора да влизат в дома ми и да правят обиск, да ми разнасят снимката и демонстративно да обикалят около къщата, в която живея. След мен ще започнат да говорят и други, каза Найденов.

Той разкри, че Цветанов е следил и Симеон Дянков. Финансовият министър казал, че е на мероприятие в Хасково, но бившият вътрешен министър репликрал, че системата отчитала, че Дянков е в Гърция. Каква е тази система, която отчита, че Дянков е в Гърция, попита Мирослав Найденов. Росен Плевнелиев също е бил следен, разкри Найденов. Президентът е бил подслушван по време на съставянето на служебното правителство. Не можем да оставяме телефоните си в другата стая и да пускаме телевизора за фон, заяви Найденов. ГЕРБ е превзета от Цветан Цветанов, държейки в зависимост всички, каза ексземеделският министър Найденов. Той отрече, че участва в сценарий на Бойко Борисов за отстраняването на Цветан Цветанов от политиката и партията.

Мирослав Найденов потвърди, че се е срещал с Алексей Петров, но не за да обсъжда Цветан Цветанов, а в качеството му на шеф на асоциацията на малките и средни предприятия. Първо Петров се срещна със Симеон Дянков, заяви Найденов. Ако страхът витае, България няма как да се оправи, заяви бившият земеделски министър.

Водещи новини

Още новини