МС и Световната банка ще проверяват фонд "Научни изследвания"

share

Ако проверките на фонд „Научни изследвания” установят, че някои има вина, той ще си понесе отговорността. Това каза образователният министър Сергей Игнатов на заседание на образователната комисия за изслушване на министъра във връзка с дейността на Фонд „Научни изследвания”.

Не е вярно, че фондът не е проверяван. От 2009 г. има проверка на Сметната палта, през май 2009 г. има одит на министерството. Тези проверки са 6-степенни и продължават сега, каза Игнатов.

Когато проф. Емил Хорозов беше управител на фонда, имаше работна група, която направи проверка и изготви доклад. Фондът се намира в състояние на постоянни проверки. Днес имаше среща на група български учени с премиера и с мен и те пискаха още две проверки – на Инспектората на Министерски съвет, който ще влезе във фонда, за да проверява и другата проверка е външна. Те поискаха Световната банка да извърши проверка на фонда, влязохме във връзка и с тях. Те са правили вече няколко проучвания и скоро време ще се произнесе и екип от Световната банка, каза Игнатов.

Ние трябва да имаме нарушения, които са установени от проверяващите органи.

Използват се с голямо удоволствие изрази като „конкурсът е опорочен”, „има упорит отказ да се търси персонална отговорност”, „българските учени са загубили тотално доверие” и др. Да, и някои от тях и сега подават възражения. Министърът не може да действа извън закона, каза Игнатов.

Водещи новини

Още новини