Водещите новини! Етикетите в магазините ще са в евро и лева от март месец. Политолог: Румен Радев загрява на тъч-линията, чака следващи избори

Pixabay/Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 7 октомври   

 

Търговците на дребно се готвят за въвеждането на еврото.

„Ние сме в постоянни разговори със съответните ведомства, които отговарят за координацията на различните дейности, които са свързани с въвеждане на еврото. Водим активен диалог с Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите", каза Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Етикетите в магазините и в евро, и в лева - от март догодина

***


„Възможно е и излизане на терена на нови проекти, възможно е включване в борбата след осми, девети или десети избори на президента Румен Радев, който изчаква търпеливо и загрява на тъч-линията, съвсем целенасочено. Няма да видим президента Радев да скочи преди да му е свършил мандата“, коментира Киряков. 

Киряков прогнозира, че ако партиите не успеят да съставят правителство след изборите, ни очакват осми избори и възможно увеличаване на влиянието на радикални партии.

Киряков: Румен Радев загрява на тъчлинията и чака следващи избори

***


ПП-ДБ са основният претендент за второто място в тези избори. В сравнение с техния конкурент за втората позиция - „Възраждане“, ПП-ДБ има същественото преимущество да разполага с по-значителен електорален резерв. 

„Възраждане“ се позиционира като основен конкурент на ПП-ДБ за второто място, но е изправена пред две ограничения и един стратегически проблем. Първото ограничение се състои в това, че „Възраждане“ води своята кампания в познатите коловози – остри атаки срещу проевропейската и прозападна политика на България. Това им поставя своеобразен електорален таван. Второто ограничение е наличието на по-малки формации в същата политическа ниша, които се опитват активно да привличат разочаровани симпатизанти.

"Галъп": Наказателен вот около формации като МЕЧ и „Величие“ би бил за сметка на ИТН

***


С поне 10 000 повече са доставените дози противогрипни ваксини за свободен достъп, показват данните, които дистрибуторите са отчели пред Министерството на здравеопазването.

Аптеките обаче алармират, че количествата вече се изчерпват.

Къде са ваксините: Противогрипните препарати са повече от 2023 г., но в аптеките ги няма

***


„При това дете липсва пълният статус от ваксини, тоест едната ваксина е пропусната, не е ваксинирано. Детето е настанено в Пловдив. Лекува се. 

Това е вирусна инфекция. По принцип, доста сложно може да протича. В началото протича като грип“.

10-годишно дете от Кърджали е с остра вяла парализа след пропусната ваксина

***


„Лавров посочи, че Русия предлага „изгоден план“, с който да бъде сложен край на кръвопролитията и да се обнови архитектурата на сигурност на континента“.

Превод: русия убива жени и деца в Украйна и ще продължи, докато светът и в частност Западът не ѝ уйдисат на акъла и не ѝ дадат каквото си поиска. Същевременно Западът е виновен за кръвопролитията. 

Не, не… правилно сте разбрали: русия убива жени и деца, стреля по жилищни блокове в Украйна и твърди, че Западът е виновен за това, защото не се съгласяват да ѝ подарят територии от Украйна. 

„Вижте какво ме карате да правя“, казва русия и продължава да убива. Все едно спирането на кръвопролитията не е в нейните ръце. Както и продължаването им. Какво избира? Продължаването им. Кой е виновен? Другите, как кой!

Политика и дипломация по лавровски: ще убиваме, докато не ни разрешите да крадем

***


В неделя словашкият премиер Роберт Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна към НАТО, докато е начело на правителството на страната, информира "Политико".

„Докато съм начело на словашкото правителство, ще насочвам депутатите, които са под мой контрол като председател на управляващата партия Смер, никога да не се съгласяват Украйна да се присъедини към НАТО", заяви той в седмичното предаване "5 минути до 12" на Словашкото радио и телевизия СТВР.

Фицо обеща да блокира присъединяването на Украйна към НАТО

***


Руски ракетен удар порази на 6 октомври в украинското пристанище Южне граждански кораб, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис и натоварен с царевица, съобщи днес украинското Министерство на общините и териториалното развитие, цитирано от Ройтерс.

„За щастие никой от 15-те членове на екипажа, граждани на Египет и Сирия, не е пострадал. Плавателният съд е бил натоварен с около 6000 тона украинска царевица. Това е изцяло граждански товар", се казва в изявлението.

Русия удари украински кораб с царевица

***


Руското разузнаване е вербувало ирландски депутат, който да действа като агент за влияние и емисар, във връзка с което ирландският премиер Саймън Харис каза, че това не го изненадва ни най-малко, информира "Политико".

Новината, която беше съобщена от Джон Муни, кореспондента на "Сънди Таймс" в Дъблин, беше потвърдена пред "Политико" от двама високопоставени ирландски служители в правителството и съдебната система.

Депутатът не е бил арестуван или обвинен, казаха служителите, защото не е извършил никакво престъпление, изграждайки връзки с агенти на Кремъл, действащи от посолството на Русия в Дъблин. Поради това, в светлината на необичайно благоприятните за ищците закони за клевета в Ирландия, служителите заявиха, че депутатът не трябва да бъде публично идентифициран.

"Политико": Руското разузнаване е вербувало ирландски депутат

***


 

Водещи новини

Още новини