Някои депутати понякога мислят и за народа си

pixabay
share

Вчера народното представителство с едно свое гласуване показа, че мисли за българските си поданици, които са го пратили в управлението. Това се случва твърде рядко и затова заслужава специалното ни внимание и поощрение, разбира се. Да не си помислите, недай бог, че можем само да хулим и хейтим избраниците на електората. Не, днес сме бели и добри и специално благодарим на онези народни представители – 119 на брой от ГЕРБ-СДС, Възраждане, БСП, ИТН, които гласуваха правото да българите в цялата държава да имат достъп до аптеки и лекарства.

Онези сред парламентаристите, които нескрито защитават лобистки и корпоративни интереси, да носят греховете си и последствията от възмездието затова, че се гъбаркат със здравето на хората. Те заслужават пълното презрение на избирателите.

Вчера парламентът прие на първо четене законодателни промени, с които се гарантира наличието на работещи денонощни аптеки или автомати за продажба на лекарства във всички области, общини и населени места в страната.

Измененията бяха предложени в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина, бяха внесени от парламентарната група на "Възраждане" и гласувани и подкрепени от изброените по-горе партии.

Припомням, че досега

хиляди българи са лишени от възможността да се снабдяват с необходимите им илачи

и бяха принудени да пътуват до областните центрове да си купуват необходимите им илачи. Също така, нали помните, че сме най-болнавата нация и първенци във всички черни здравни и не само статистики!

Според статистиката от миналата година,  в 22 общини няма аптека. В още 42 общини пък има само една. Общият брой на аптеките за 2023 година слабо намалява до 3252 (от 3296 през предходната година) по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). 

Разположението им продължава да е концентрирано в големите общини и големите населени места – в София те са 725, в Пловдив – 219 и във Варна – 181. Общините без аптека са едни от най-малките в страната и в тях достъпът до лекарства остава силно ограничен – това са например Трекляно, Антоново.

Ако направим преглед на средния брой население, обслужвано от една аптека, ще видим, че най-добре осигурено с аптеки е населението на някои туристически общини.

По Конституция здравеопазването в България е безплатно и достъпно.

Вярно е само второто, защото достъпа до лечение у нас е сравнително по-лесен, отколкото е то в други европейски държави. Но нито е безплатно, нито добро за повечето ни сънародници. А това да не можеш и да си купиш един аспирин, си е чиста проба единствено и само търговски интерес и нищо друго, свързано с добруването, здравето  и благоденствието на човека.

Затова е важно да поздравим депутатите, които мислят за хората и здравето им, а не само за собственото си битуване и предимно обогатяване. И да помним думите на Шопенхауер, че здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Водещи новини

Още новини