Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Противник съм на това да се използва медицината за сплашване на хората

  • 28 май 2024 16:09

  • 1700
  • 0
Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Противник съм на това да се използва медицината за сплашване на хората
© булфото/архив/

Може ли чрез тестовете да се докаже, че сте болни точно от последната разновидност на коронавируса? Какво означава "отслабен имунитет" и той ли е причината за чести зарази при някои? Какво да прави човек, за да се заразява по-рядко с вируси и бактерии? Овладяна ли е ситуацията с разпространението на коклюша? Питам специалиста - доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

За да се говори за конкретен вариант на коронавирус, то трябва да се направи изследване чрез генно секвениране, което е едно високотехнологично изследване и се прави само в специализирани лаборатории, а те в България са няколко.
 

Това, което се установява с тестовете и писиарите, е просто наличие на коронавируси.

Те съществуват отдавна преди Ковид 19, предизвикал пандемията. До 2020 година не е имало тестове за масово приложение за откриване на коронавируси, защото преди те не са създавали тежки проблеми. Този нов вариант на коронавируса, за който питате, по нищо не се отличава от другите респираторни инфекции, които стандартно всеки преболедува поне по 2-3 пъти годишно - аденовируси, ентеревируси и т.н..При влошено здравасловно състояние на определени хора, те могат да протичат влошено, иначе имат сходни симптоми и прояви - болки в гърлото и мускулите, кашлица, повръщане и т.н..

За "отслабен имунитет" може да се говори при хората, които ровят в кофите за отпадъци.

За да се получи заразяване с който и да е вирус, то той не трябва да се е срещал с него преди това и да се е заразявал никога преди това. Когато човек е здрав, инфекциите протичат по-леко, но винаги има изключения - понякога вирусните инфекции протичат по-зле при млади и здрави хора и обратното. Строго индивидуално е.

За да има добро здраве, човек трябва да полага грижи за себе си.

Да има добра хигиена на здравеопазване и на труд. Да се храни разумно и рационално, да спи повечко, да не злоупотребява с алкохол, тютюн, храна. Нищо прекалено не води до нищо добро, казват старите англичани. Стресът също се отразява лошо на здравето ни, но е важно да се прави разлика между стрес и дистрес/прекомерен стрес/. Този, който води до мобилизиране и активизиране на човек, е благоприятен за индивида. Дистресът, лошият стрес обаче влияе отрицателно и увеличава ефектът на вирусните заболявания. Той възниква, когато човек живее в лоша среда - в семейството, в работата, в обществото и тогава инфекциозните заболявания протичат по-тежко. Дори обуславят появата и на други соматични заболявания.

Статистиката сочи, че броят на заразени с коклюш расте.

Но ние трябва свикнем да живее с него, защото ваксината срещу тази зараза не е дълготрайна, не изгражда траен имунитет, както вече съм коментирал пред вас преди. Той е най-опасен за малките деца. Ваксината, която съдържа съставка против коклюша, се прави най-рано на двумесечна възраст. Аз имам резерви към намеренията, които сега се обсъждат тази имунизация да бъде изтеглена напред и да се прави по-рано. Но тези ваксини трябва да се правят. За възрастните хора, дори да се заразят, не е страшно. Аз въобще съм противник да се използва медицината за сплашване на хората, както е известно. Но за съжаление има хора, които са в тонус, когато се страхуват.




 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1700 0

Свързани новини

Водещи новини