Чиновнико, внимавай какво говориш пред данъкоплатеца!

  • 16 септември 2024 15:32

  • 684
  • 0
Чиновнико, внимавай какво говориш пред данъкоплатеца!
© личен архив, ФБ

Цяла седмица се каня да репликирам един държавен чиновник, който точно преди толкова време публично заяви пред медиите, че в Земен нямало било проблем с водоснабдяването! Да се чуди човек, а така се учудват местните, уверявам ви, защо тогава водата им спира по няколко пъти през седмицата за часове, а понякога я няма и по цял ден! Не е добре да се говори невнимателно публично. Никак не е добре, защото и без това и досега рейтингът и доверието на хората в политиците и чиновниците, е на заслужено обидно и ниско ниво.

 „Община Земен няма проблем с питейната вода, тъй като в района има няколко големи водоизточника. В града се работи и по завършването на водния цикъл”. Това заяви Иван Иванов - специалист "Отбранително-мобилизационна подготовка" към общинската администрация по време на заседание Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в Перник, цитира БТА.

Да, ама не.

И вчера например в отделни части на малкия китен град с исторически значим манастир и то в глобален аспект, пак цял ден нямаше вода. И това е свидетелство от първа ръка, което за съжаление често изпитвам на собствен гръб. И преди съм писала, че в моя роден край като ръсне дъждец, веднага първо спира тока, а после и водата, или обратно.

Вярно е, че целия град е разкопан и се правят ремонти на „В и К” инсталациите, които от години плачат за обнова, но тя не беше сред първостепенните по важност задачи на предходния кмет.

Сегашният застъпи след последните местни избори и както се казва, още не е навлязъл съвсем в същината на всички проблеми.

Но е факт, че ремонтите на водопроводите и канализацията започнаха и подробностите за тях, по-любознателните могат да видят в тази „записка”.

По едно време фирмите, които ги правят спряха дейностите си и оставиха огромни дупки и траншеи да зеят из цялото селище. Както разбирате, тези изкопи са опасни както за предимно застаряващото население в района, така и за автомобилите и за животните.

В опасния изкоп на снимката, направен на ул. „Албена”, небрежни работници са бутнали и бордюри от прилежаща къща вътре и само навременна намеса на ощетен живущ там им попречила да заринат рова и да оставят кахърите за данъкоплатците. То те ще берат ядове и с обезобразената асфалтова настилка на шосетата от настоящите ремонти. На много места са повредени оградите и други съоръжения на частните домове и за тази урбулешка работа на наетите дружества никой не носи никаква отговорност –

всичко е за сметка на хората, а това нито е нормално, нито е справедливо.

Знаете, че няма никаква координация между службите и ведомствата  у нас – едните правят ремонт, другите ремонт на ремонта и така до безкрай. Просто защото тези ведомства комай не разговарят помежду си, не се разбират предварително кой какво ще прави и поправя и в резултат създават предимно свинщини за сметка на нас, данъкоплатците.

Но да се върнем към

ВОДАТА, която  СПИРА ПОСТОЯННО в Земен,

впрочем и в съседното село Жабляно. Цените за услугата, ако така може да се нарече нередовната доставка на живителната течност до домовете на хората, бяха многократно увеличени. Както разбирате за сметка на качеството.

В края на миналата година някои кметове на малки населени места се обявиха против промяна в Закона за водоснабдяването и канализацията, според която всяка област трябва да има едно ВиК дружество, в случая то да е в Перник.

Депутатите, повечето от които изобщо не познават живия живот на хората в страната, натрапиха обединението на водните дружества да е задължително и там, където има общински дружества, собствеността да се подели с държавата. Направиха го под благовидния предлог, че така по-лесно щяло да се осигурява европейско финансиране за водните проекти. Може би, ама надали!

Според досегашната практика и горчив опит, така по-лесно и централизирано ще могат да се крадат и злоупотребяват такива средства.

Кметове на по-малки селища още лани предупредиха, че в големите градове средният доход на домакинствата е по-висок, което директно ощетява хората в малките села и градове. Демек, показателят за социална поносимост на цената не отговаря на техния реален стандарт на живот. Основната причина част от кметовете да откажат включването на общински ВиК в асоциации на областно равнище, е хората да не плащат несправедливо и ненужно високи цени.

Е, вече е така в Земен и в десетки други селища в страната – плащат като за „златната” вода, но пият от „калната”.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
684 0

Свързани новини

Водещи новини