Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Гарван гарвану око не вади

  • 04 април 2024 14:31

  • 2717
  • 0
Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Гарван гарвану око не вади
© булфото /архив/

Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

- Доц. Мангъров, какво налага ваксинационната кампания, обявена преди дни от здравното министерство?

- Налага се, поради факта, че предходните години ваксиналното покритие по отношение на включените в Националния имунизационен календар изостана. Когато намалее това покритие по отношение на заболяванията, които са ваксино предотвратими, започва рязко да се увеличава заболеваемостта. Така е с морбили, коклюш и т.н. Целта на кампанията сега е хората да бъдат убедени, че ваксините, които са в Националния имунизационен календар – задължителни и безплатни, трябва да се правят, защото предпазват от много сериозни заболявания.

- Напоследък много се говори за заболели от коклюш, това, което казвате тук ли е причината?

- При това заболяване има два компонента. Единият е, че ваксиналното покритие пада, а другият, че конкретната ваксина има малко странични ефекти, но и дава краткотраен ефект, поради което са необходими реимунизации на всеки 5-6 години.

Тези ваксини не предотвратяват възможността ваксинираните да заразяват останалите.

Те не се разболяват, но могат да пренасят болестта. И така се стига до това, че коклюшът е заболяване, за което има ваксини, но то през годините расте.

- Има ли начин това да се преодолее?

- Трябва да се създадат нови ваксини за коклюш и вече се работи по това, но още сме далече от крайния резултат. Предишните даваха клетъчен имунитет, но имаха доста странични ефекти, поради което в повечето страни бяха изоставени.

- Каква е картината в страната към момента по отношение на респираторните заболявания, които традиционно през есенно-зимния период се обострят?

- Със затоплянето на времето, честотата им намалява. Нищо необичайно няма в тази картина у нас. Срещат се коронавируси, показват тестовете, но тях винаги ги е имало. До 2020 година просто нямаше тестове, създадоха се по време на пандемията.

- Увеличават ли се или намаляват противниците на ваксинирането на деца?

- Продължават да съществуват не само у нас, а и навсякъде по света, а интернет активно им съдейства в тези лудости. Въпреки всичките факти и аргументи в подкрепа на медицината, все още има родители, които вярват, че например ваксината за морбили може да доведе до аутизъм, което е абсолютно невярно.

- Какво се случи с неизползваните ваксини за коронавируса?

- Като им изтече срока на годност, ги унищожават по начин, за който също се харчат много пари.

У нас бяха поставени близо 4 милиона ваксини, а купиха над 17 милиона дози за милиони левове.

- „Политико” съобщи, че висши европейски прокурори разследват твърдения за криминални дейния по преговорите за ваксини между Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на „Пфайзер”, какво мислите затова?

- За гражданите на ЕС, от тяхно име и с техни пари, бяха закупени огромно количество ваксини, което намирисва на корупция в големи размери. Надявам се европейската прокуратура да направи прецизно разследване, ама не съм голям оптимист. И там е като тук – прокуратурата не разкри нищо по големи и скандални дела в миналите близо 30 години. Колкото тука има справедливост за престъпниците и крадците в особено големи размери, толкова и там. Гарван гарвану око не вади.

- Простихте ли на онези, които ви обиждаха, нагрубяваха, преследваха заради позициите ви относно ковид пандемията?

- Прокуратурата се отнесе съвестно и разследва, оправдаха ме. Колкото до БЛС – не съм господ да съдя хора, които загърбиха медицината, водени от користни подбуди.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2717 0

Свързани новини

Водещи новини