Водещите новини! ПП-ДБ: Категорично против сме путинисткия законопроект на „Възраждане“. Тръмп загуби предизборния дебат (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 11 септември   

 

Позиция на ПП-ДБ: Ние сме категорично против путинисткия законопроект на „Възраждане“ за "чуждестранните агенти"

Основни причини за нашето несъгласие:

Зловредно влияние върху българското общество като например:

- Заплаха за науката и културата: Рискува се дейността на български читалища, научни и културни общности и институции.

- Ограничаване на образователните възможности: Български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за "чуждестранни агенти".

- Възпрепятстване на гражданското общество: Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество.

- Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност.

- Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над 1000 лв. от чуждестранни източници.

ПП-ДБ: Категорично против сме путинисткия законопроект на "Възраждане" за "уждестранните агенти"

***


Бях провокиран от репортажите от регистрациите на политическите партии. Едно и също се говори и от вторите, третите и т.н. Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват българите и после пак да се държим като мажоритарно избрани партии. Това заяви пред медии в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Борисов: Ако не им харесва "дежентълменско споразумение", нека "умните" да измислят друга дума

***


На изказването на Бойко Борисов от по-рано, той отговори: „За да си джентълмен, трябва да си изпълняваш думата. Истината е, че си нямаме доверие. Иначе нямаше да сме на това дередже. Да се замисли каква е дефиницията на джентълмен и да се замисли кои са приоритетите на България“.

Петков отговори на Борисов: Да се замисли каква е дефиницията на джентълмен и кои са приоритетите на България

***


„Искам да коментирам изказването на Бойко Борисов днес, че БСП вече е приемлив партньор. Времето доказва истинността на моята и на другите социалисти битка – да спасим БСП от задкулисието, от лапите на Борисов, който обича да прегръща и да унищожава партии – днес успя. Борисов си закачи скалпа на БСП на колана, също както други партии“.

Нинова: Бойко Борисов си закачи скалпа на БСП на колана

***


Адвокат Гигова за казуса с двете ДПС-та: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират

***


НА ЖИВО: Удължават с 6 месеца преговорите за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна

***


Тейлър Суифт подкрепя Камала Харис на изборите за президент в САЩ, съобщиха световните осведомителни агенции. Малко след края на телевизионния дебат между Харис и кандидата на републиканците Доналд Тръмп във вторник Суифт обяви подкрепата си в Инстаграм. 

„Ще дам вота си за Камала Харис и Тим Уолц на президентските избори през 2024 г.", написа Суифт.

Тейлър Суифт подкрепя Камала Харис на президентските избори в САЩ

***


„Ю Ес Ей Тудей“ припомня как Доналд Тръмп е победил настоящия президент на САЩ Джо Байдън на предишните дебати, но сега републиканецът се изправя срещу новия си опонент от Демократическата партия: Камала Харис. Според изданието Харис често е успявала да провокира Тръмп, което го е карало да дава „отбранителни, гневни и разсеяни отговори“, като вицепрезидентката е имала надмощие през по-голямата част от събитието.

Американски и британски издания: Тръмп загуби предизборния дебат в САЩ, Харис успя да го провокира

***


Американските граждани симпатизират повече на кандидатката за президент на САЩ от Демократическата партия Камала Харис след телевизионния ѝ дебат вчера с опонента ѝ от Републиканската партия Доналд Тръмп, показва проучване, цитирано от ДПА.

От всички респонденти 45% са изразили положително мнение за Харис, а 39% за Тръмп. Проучването е направено сред регистрирани гласоподаватели, които са гледали дебата. Допитването е било проведено от социологическа агенция за няколко американски медии, включително Си Ен Ен.

Според проучване американците симпатизират повече на Харис, отколкото на Тръмп след дебата

***


Днес се навършват 23 години от атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона в САЩ.

На 11 септември 2001 година терористи разбиха самолети в кулите близнаци, а друг самолет се удари в сградата на Военното министерство. При терористичния акт загинаха повече от 3 000 души.

Тази година президентът Джо Байдън ще отиде на мястото, за да отдаде почит на жертвите на най-кървавия атентат в Съединените щати.

23 години от атентата срещу кулите близнаци в САЩ

***


Руските въоръжени сили са започнали значителна контраофанзива срещу украинските войски, навлезли в западната част на Русия преди месец, и са си върнали някои територии, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от проруски военни блогъри.

На 6 август Украйна даде начало на най-голямата атака срещу Русия от Втората световна война насам, преминавайки през границата в Курска област с хиляди войници, подкрепяни от дронове и тежко въоръжение, включително западно.

Русия е изтласкала украинските сили от някои части на Курска област

***


 

Водещи новини

Още новини