Адвокат Гигова за казуса с двете ДПС-та: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират

  • 11 септември 2024 09:08

  • 315
  • 4
Адвокат Гигова за казуса с двете ДПС-та: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират
© Булфото (архив)

Не може вътрешнопартиен проблем да бъде пренасян в публичното пространство и то в един изключително важен момент. Партиите насила в избори не участват. Това коментира в интервю за БНР адвокат Валя Гигова във връзка с напрежението около явяването на различните крила на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с на предстоящите предсрочни избори.

"Не може да се очаква нито от ЦИК, нито от съда да направи избор дали партията самостоятелно и чрез коя точно коалиция да участва в изборите."

Според нея "няма нищо фатално като не могат да се разберат" и "ще има веднъж избори без една политическа сила", за да стане ясно, че "така не може да се прави".

Принципът за първия по право няма как да важи в настоящия случай, уточни адвокат Гигова.

ВАС ще разгледа две жалби, внесени от ДПС - Ново начало

По думите ѝ, ЦИК няма как да избира коя коалиция да регистрира и не може да искаме това от независим държавен орган.

"Ако вляза в тяхната кожа, ще направя това, което направиха те – не регистрират нито партията, нито която и да било от коалициите. Същият проблем стои като въпрос в момента пред Върховния съд, който трябва да се произнесе по абсолютно същия въпрос, само че досежно търговските дружества. При двама управители, които заедно и поотделно представляват юридическото лице, дали съдът може да избере кое от волеизявленията трябва да бъде изявление на юридическото лице. Е, съдът няма как да избира."

"Да се разберат кой ще прави изявленията, кой ще прави тези изявления и да не внасят смут в обществото и правовия ред", призова тя.

Един състав трябва да гледа жалбите и на едната, и на другата коалиция, смята Валя Гигова. Тя изказа опасения да не се окаже, че "който последно направи волеизявление, той ще има правото".

Основата на правото е разумът - точното прилагане на закона, за да не буди съмнения, че правото е еднакво за всички, посочи тя.

Авторитетът на ЦИК и съда няма да пострада от казуса с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, подчерта Валя Гигова в предаването "Преди всички". Според нея съмнения в независимостта на ЦИК с оглед на нейното конструиране не може да има, а съдът има последната дума, защото е "част от държавната система, която поправя всички други грешки".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
315 4

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.11 | 10:35

4
'Авторитетът на ЦИК и съда няма да пострада от казуса с ДПС'? Авторите и ЦИК не могат да стоят в едно изречение. А ДуПиСе са противоконституционна партия от създаването си и е време да изчезне.
БЪЛГАРИ ГОВ НА ОТ ПУМЯРИ

2024.09.11 | 10:15

3
ТОВА ВИ Е КРАЯ! :)
ЕРДОГАН СИ

2024.09.11 | 10:12

1
ОБЪРСА ПОДМЕТКИТЕ НА БОТУШИТЕ В ГЯУ РИТЕ :)
БОК ЛУЦИ ГЯУ РСКИ

2024.09.11 | 10:13

2
ИДЕТЕ НЕКЪДЕ ПО ПАТАГОНИЯ ДА ТЪРСИТЕ НОВО ДПС ! МАЙКА ВИ ДА ЕВА И КО ПЕЛДАЦИ ПУМЯРСКИ !

Добави коментар

Водещи новини