1000 лв. глоба за майка, изоставила бебето си

share

Жена от Лом бе глобена от съда затова, че е изоставила новороденото си дете без грижи и е поставила живота му в опасност.

На 9 март 30-годишната Н.Г. е родила в болницата в града, като първоначално бебето било записано с баща неизвестен. Няколко дни по-късно бизнесменът И.Л., който е на 44 години и е от Пазарджик, декларирал, че детето е негово, след което го взел от болницата и заминал. Мъжът дори не изчакал да изтече тримесечния законов срок за оспорване на припознаването, пише в. "Труд".

"Майката не е положила никакви грижи за детето си, предала го е като вещ на мъж от друг край на България и е поставила в опасност психическото и физическото здраве на бебето", е решението на съда. Законът предвижда за подобни престъпления до три години затвор и обществено порицание, но заради чистото си съдебно минало майката бе наказана с 1000 лева глоба.

Жената бе заподозряна от прокуратурата и социалните служби, че на практика е продала бебето си на заможно бездетно семейство. Образуваната преписка обаче бе прекратена, а случаят бе препратен за разследване в новото местожителство на бебето.

Според юристи, вземането на деца чрез припознаване е дългогодишна схема за продажби на бебета. Използва се вратичка в закона, който не изисква ДНК тест за доказване на бащинство и се заобикалят процедурите за осиновявания. По думите им, това е черен бизнес с добре изградена, а децата се търгуват между 15 и 30 000 лева.

Водещи новини

Още новини