Благоевград пред воден режим

Булфото
share

Ако сушата продължи още седмица, Благоевград ще бъде изправен пред воден режим. Това признаха от ВиК в града.

В момента водата е кът в крайните градски квартали и по високите етажи на блоковете. Там живителната течност капе до обяд, а после чешмите пресъхват. Хората в тези райони са принудени да пълнят легени и бидони, за да имат вода за миене. А неволята накара повечето да пият минерална вода. Проблемът е, че заради дългата суша река Бистрица на практика е пресъхнала и резервоарите са празни. На пълни обороти работят помпите на река Струма, но положението е критично, съобщи "Стандарт".

От 1 септември се е повишила значително и консумацията на вода - поне с 50-60 литра в секунда. „Това е заради пристигналите в града студенти. Засега се справяме, но трябва да се молим и времето да бъде с нас, за да не въвеждаме воден режим в целия град", признаха служители на ВиК в Благоевград. те се жалват и от непрекъснатото поливане на селскостопански площи с питейна вода. Затова и някои села край града са на воден режим заради нерегламентираните поливки.

От ВиК апелират хората да не използват питейна вода за поливане. Проблем е и кражбата на живителната течност. Глобата за нарушителите е от 200 до 2000 лева.

Водещи новини

Още новини