Бащата на убития Явор: Съдът каза на общество - карайте, правете престъпления, ние ще издаваме ниски присъди

share

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор се провежда тази вечер. Възмущение предизвиква наказанието, което получи от съда 19-годишният Адриан Антонов - той с висока скорост помете двамата младежи на столичен булевард и така ги уби.

За два погубени живота Адриан беше осъден на шест години затвор. Той направи пълни самопризнания и така присъдата беше редуцирана. 

В 19 часа близки, роднини и приятели на Ани и Явор се събраха на бул. Сливница, за да почетат паметта на двата младежи. Движението в отсечката беше спряно за кратко. А на фаталната пешеходна пътека бяха поставени цветя.

Основната причина за протеста е присъдата от шест години затвор на първа инстанция, която получи шофьора, причинил катастрофата със скорост от 106 км. в час. И двете семейства категорично отхвърлят присъда в подобен размер.

Протестиращите поискаха по-строги присъди най-вече за рецидивистите. Също така и по сериозен ангажимент от страна на всички институции по темата сигурност на пътя. На мястото дойдоха представители от различни сдружения и фондации, които представиха десетки случаи на почернени семейства, които години наред се борят за справедливост.

Оказва се, че условните присъди при смърт на пътя и то на деца не са прецедент.

"Протестираме срещу безотговорността на държавата, на съда в случая със решението си. Посланието, с което се обръща съдът към цялото общество - карайте, правете престъпления, така или иначе ние ще издаваме ниски присъди", каза Павлин Стоянов, баща на Явор.

Протестът е и за повече активност от страна на институциите, както и съпричастност към пострадалите в катастрофи.

"Това не са инциденти, това са пътни убийства и е време цялото общество и абсолютно всички институции да застанат и да говорят сериозно по този проблем, защото само днес има още трима загинали по пътищата на България", заяви Десислава Малчева.

От сдружение "Ангели на пътя" следят от години проблема със размера на присъдите. Само на този лист са събрани над 20 случая със смърт на пътя на деца и семейства, борещи се за справедливост.

"Ангел Морунов от Любимец, който беше убит от неграмотен с над 90 нарушения на пътя, получи три години. Той няма да лежи и три години", подчерта Петя Иванова - сдружение "Ангели на пътя".

"Борислав Костов и Ангелин от Стражица две прекрасни 17-годишни деца, условна присъда. Техните убийци се чувстват безнаказани, докато ние сме живи мъртъвци на земята и се борим всяко едно българско дете да се прибере при семейството си".

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

Според "Ангели на пътя" макар законът да предвижда до 15 години затвор за причинена смърт на пътя, масово се налагат по-леки наказания.

"Над 80% се дават условни присъди. При случая с Ани и Явор има голям медиен интерес затова му дадоха и тези години иначе реално щеше да получи условна. В много от случаите се готови за корупция и затова да бъдат прикривани много от извършителите. Те гледат дали е млад, дали е чистил градинки , дали има добри оценки. И нашите деца имаха добри оценки, бяха бъдещето на България, но никой не гледа за тях", каза Петя Иванова - сдружение "Ангели на пътя", предава БНТ. 

Близките и роднините на загинали в катастрофи са категорични, че срещите им с представители на институциите ще продължат и занапред с искания за строги наказания най-вече за дръзките рецидивистите на пътя.

На фаталната пешеходна пътека вече са поставени защитни елементи. Оказа се обаче че камерата за скорост, за която хората настояваха е поръчана, но повече от година след инцидента не е монтирана.

Водещи новини

Още новини