Водещите новини! Знакови лица от ПП-ДБ са аут от парламента. Руски кораби навлязоха в Карибско море (и още…)

Getty Images/Wikimedia/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 12 юни   

 

Знакови лица от редиците на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) няма да намерят място в бъдещото Народно събрание. Според разпределението на мандатите по райони ПП-ДБ нямат нито едно депутатско място от Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Сред имената е Ивайло Мирчев, който в момента временно ще е лидер на „Да,България“, вместо Христо Иванов. Мирчев бе водач на листата на ПП-ДБ в Добрич. Той фигурира на 32-ро място в листата на формацията и в 23-ти район в столицата, но оттам обединението ще има 7 мандата. Тук той има едва 838 преференции и не може да пренареди листата, за да избута останалите, защото за това са нужни 3880 лични гласа.

Същата съдба има и Настимир Ананиев, който е едва 8-и в 23-ти МИР в София. Извън НС остава и Антоанета Цонева, която водеше в Търговище. Мирослав Иванов също няма да е депутат; той бе начело в Ямбол.

Знакови лица от ПП-ДБ аут от парламента

***


„Много грешки направихме. Част от тях са и че не можахме да комуникираме с избирателите какво точно правим и какви са целите, които искаме да постигнем. Затова и Христо Иванов подаде оставка веднага след изборите. 

С тази оставка не свършва нашият анализ на грешките, а започва. Ясно е, че повече от половината ни избиратели са решили да не ни подкрепят. Те не са припознали някой друг, а са си останали вкъщи“. 

Това заяви Божидар Божанов от „Да, България“ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Божидар Божанов: Ние сме най-големият губещ на тези избори

***


Тази и миналата година са постъпили общо 18 сигнала за разследване на главния прокурор и заместниците му, стана известно на заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Данните са предоставени на кадровиците от единствения избран до момента магистрат по новата процедура - Даниела Талева. 

Според отчета миналата година са постъпили 10, а тази година осем сигнала.

Постъпили са общо 18 сигнала за разследване на главния прокурор и заместниците му

***


„Всички се занимаваме с „Величие“, а през това време не виждаме картината. Върнахме политическото време до 2019 година“.

„ДПС има много по-голямо значение в Парламента. То е втора политическа сила и дава съвсем различни позиции на заявките на Делян Пеевски като политически лидер. Той доказа, че може да изведе ДПС до второ място в НС“, каза Стойчев.

„Преди той се задоволяваше с власт във втория ешелон. Изведнъж той доби голямо желание да е сред водещите политически лидери“, добави проф. Лозанов.

Стойчо Стойчев: Има предпоставки да се състави правителство

***


Пожар е пламнал в бързия влак Бургас - София. Огънят е лумнал от локомотива. Инцидентът е станал на гара „Владимир Павлов“, която е товарна гара в Бургас, научи bTV от свои източници. 

Запалил се е вентилатор в локомотива, но пламъците са изгасени бързо.

Бързият влак между Бургас и София се запали

***


„Ако ГЕРБ предложат министър-председател Бойко Борисов или Димитър Главчев, БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта. Трябва да бъдат експерти, а не политици“.

Свиленски: БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта

***


От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта

Освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Ето как ще изглеждат личните карти от ново поколение, МВР с важна информация за издаването им

***


НСО с подробности за инцидента, при който пострадаха двама охранители

***


Руски бойни кораби и самолети днес навлязоха в Карибско море за военни учения, целта на които според някои наблюдатели е да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Според военни експерти от САЩ във военните учения ще участват няколко руски бойни кораба и спомагателни съдове, които също така е възможно да посетят и Венецуела.

Руски кораби навлязоха в Карибско море за военни учения

***


Китайското външно министерство излезе с остра реакция на съобщението на Европейската комисия, че предлага налагането на мита върху вноса на китайските електромобили, между 17 и 38,1 на сто, предаде Ройтерс.

Остра реакция на Пекин след предложението на ЕК за мита върху вноса на китайски електромобили

***


От началото на годината ЕС е върнал 25 на сто от незаконно пристигналите мигранти, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция за представяне на насоки за въвеждането на промените в общото европейско законодателство за миграцията.

Депортирали са всеки четвърти мигрант, пристигнал незоконно в ЕС през 2024 г.

***


Миналия месец по време на среща с повече от 200 италиански епископи, говорейки за хомосексуалните тенденции в католическите семинарии, той използва обидата, произтичаща от италианската жаргонна дума frocio, която e обиден вариант на думата „гей“. Това предизвика критики и накара Ватикана да излезе с извинение.

 Папата отново използва обидна за хомосексуалните дума

***


Пет средновековни мумии, съхранявани в криптата на църква в Дъблин, вероятно са непоправимо увредени от пожар и водата, използвана за потушаване на пламъците, предаде БТВ, като цитира служител в храма.

Древните останки, съхранявани в продължение на стотици години в криптата на църквата „Сейнт Микан“ от 11 век в централната част на Дъблин, включват останки на кръстоносец и са туристическа атракция в града.

Пожар изпепели пет средновековни мумии в църква в Дъблин

***


 

Водещи новини

Още новини