Пожар изпепели пет средновековни мумии в църква в Дъблин

  • 12 юни 2024 17:29

  • 1238
  • 2
Пожар изпепели пет средновековни мумии в църква в Дъблин
© Gettyimages

Пет средновековни мумии, съхранявани в криптата на църква в Дъблин, вероятно са непоправимо увредени от пожар и водата, използвана за потушаване на пламъците, предаде БТВ, като цитира служител в храма.

Древните останки, съхранявани в продължение на стотици години в криптата на църквата "Сейнт Майкън" от 11-и век в централната част на Дъблин, включват останки на кръстоносец и са туристическа атракция в града.

Неизвестен извършител проникнал в криптата на храма и предизвикал пожар, който бил овладян от пожарникарите, съобщи местният архиепископ М. Джаксън пред радио RTE.

Пламна дворецът Версай, наложи се спешна евакуация

"Комбинацията от огън и вода е нанесла значителни щети на на мумиите... Честно казано, не знам точно какъв е размерът им, но се опасявам, както и други хора, са, че щетите са непоправими", каза Джаксън.

Предстои останките да бъдат изследвани от експерти от Националния музей на Ирландия, за да се види дали нещо може да бъде спасено, каза той.

Викарият на църквата, Дейвид Пиърпойнт, каза пред RTE, че смята, че мумиите "няма да може да бъдат възстановени".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1238 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.12 | 23:39

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.06.12 | 17:36

1
Поздравявам Всички Българи с ДЕНЯТ НА РУСИЯ 12 ЮНИ

Добави коментар

Водещи новини