4 поредни дни геомагнитни бури в България

  • 10 август 2024 18:43

  • 2333
  • 0
4 поредни дни геомагнитни бури в България
© Freepik

В неделя и в понеделник предстоят слаби до умерени геомагнитни бури в България, сочи прогнозата за космическото време.

Така дните с подобни явления ще са 4 поредни (от 9 до 12 август). Те са от първа и втора степен – G1 и G2.

Възможно е метеочувствителните и хронично болни хора да изпитват дискомфорт. В съчетание с горещото време тези явления могат да повлияят върху общия жизнен тонус. Възможни са и прояви на световъртеж, главоболие и мигрена, с чувство на натиск в главата.

Различни изследвания показват, че геомагнитните бури могат да причинят и депресия, безсъние и някои други неразположения.

Учени регистрираха две слънчеви изригвания от най-висок клас за два часа

Освен това те влияят на електрическите импулси, които имат ключова роля за сигналите в мозъка. Освен промяна в кръвното налягане, магнитни бури могат да повишат новото на адреналина и да доведат до нарушения на кръвотока.

Силата на всяка геомагнитна буря е различна. Националната океаноложка и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) използва 5-степенна класификация на явленията, предава бТВ. 

G1 – Слаба геомагнитна буря. Има шанс за незначителни смущения в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, въздейства върху мигриращите животни и птици.

G4 - Много силна буря! Смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.

G5 - Екстремна геомагнитна буря. Срив на електропреносната мрежа, комуникациите, орбиталните сателити, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини