Водещите новини! Прах от ТЕЦ „Бобов дол“ задушава цяло село, то плаши с протест. Министър Малинов: България ще подпомогне енергийния сектор на Украйна (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 12 юни   

 

Жителите на Големо село се оплакват от сериозно замърсяване на околната среда, което според тях е предизвикано от ТЕЦ „Бобов дол", съобщава Нова телевизия.

Те твърдят, че всичко е в прах и пепел, а и се усещат миризми на сяра. Местните са силно разтревожени от случващото се през последните няколко дни.

От екоинспекцията са поставили станция за измерване на качеството на въздуха, като резултати се очакват в края на седмицата.

Хората негодуват, че запрашаването е все по-голямо и дворовете и домовете им са пълни с прах.

Прах от ТЕЦ "Бобов дол" задушава цяло село - то плаши с протест

***


Министър Малинов: Българската страна ще подпомогне енергийния сектор на Украйна

***


Гражданско движение БОЕЦ внесе до Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на представящия се за полковник Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП „Величие", съобщиха от БОЕЦ. 

В сигнала се казва: „…На 16 юни  2023 г., в публична страница в социалната мрежа Facebook с име „Николай Марков“ е публикуван следният текст:

БОЕЦ дава "Величие" на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

***


Колев: Не се изключва вариант да се отиде директно на нови избори, "Величие" е дълбоко неестествено явление

***


Столична община оповести амбициозен план за модернизацията на градския транспорт в София.

Пред медиите кметът на столицата Васил Терзиев поясни, че в последните години наземният транспорт е останал неглижиран за сметка на метрото и е крайно време да се обнови гаражът на столичния градски транспорт.

Пълна промяна: София инвестира 1 млрд. лева в модернизацията на градския транспорт

***


„Политическите сили трябва да направят един много задълбочен и откровен анализ защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази много дълбока пропаст между българите и политическите партии“.

Радев: Как да свикам НС - лидерите се скриха във Фейсбук, разбягаха се по селата, хванаха гората

***


Владимир Путин трябва да загуби тази война, а Русия трябва да плати за всички щети, заяви украинският президент Володимир Зеленски в емоционална реч в германския Бундестаг, пише Deutsche Welle.

„Времето за компромиси свърши", каза още той.

В речта си пред германския Бундестаг украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия за подкрепата, която оказва на страната му след руската инвазия. Украйна води тази война и в интерес на цяла Европа, заяви още той и добави, че край на войната може да има само при условията, които поставя Украйна.

Зеленски в емоционална реч: Путин трябва да загуби войната

***


Германският министър на отбраната Борис Писториус се очаква да представи днес плановете си за нов модел на военната служба, предаде ДПА.

След като информира парламентарната комисия по въпросите на отбраната, той планира да изложи предложенията си на пресконференция този следобед. Писториус каза, че подкрепя някаква форма на задължителна военна служба, поне до известна степен – въпрос, който в Германия създава противоречия.

Германският министър на отбраната ще представи планове за задължителна военна служба

***


Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна.

Това потвърди за Би Би Си Министерството на външните работи на Скандинавската страна.

„Германия потвърди днес, че заедно с Норвегия, Дания и Нидерландия ще финансира повторното закупуване на системата „Пейтриът", така че 100 ракети „Пейтриът" да бъдат бързо прехвърлени на Украйна.

Норвегия дава 240 млн. евро за ПВО отбраната на Украйна

***


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати послание до руския президент Владимир Путин, в което заявява, че страната му е „непобедим другар по оръжие“ с Русия, предаде Ройтерс. 

Посланието на Ким бе част от поздрав по повод днешния национален Ден на Русия. 

Севернокорейският лидер отбеляза, че срещата му с руския президент на космодрума „Восточний“ в Амурска област през септември е довела до повишаване на равнището на техните „едновековни стратегически отношения“. Тогава Путин обеща на Ким помощ за производството на сателити, припомня Ройтерс.

Ким Чен-ун към Путин: Северна Корея е непобедим другар по оръжие с Русия

***


За да посрещне климатичните промени, Берлин се превръща в гъба – след две години ще бъде изграден резервоар за дъждовна вода, съобщи АФП. Целта е ограничаване на наводненията и борба със сушата.

Концепцията за „града-гъба“ се появява през 70-те години, а през 2018 г. Берлин започва да работи по нея. В САЩ, Китай, Европа множество градски центрове изграждат съоръжения за отвеждане на водата и дренаж. Климатичните промени водят до проливни дъждове, следвани от периоди на суша.

Берлин ще събира дъждовната вода, за да се справи с климатичните промени

***


 

Водещи новини

Още новини