Запрянов: Недостигът на кадри ще бъде основно предизвикателство за Министерството на отбраната за години напред

  • 10 август 2024 21:54

  • 396
  • 2
Запрянов: Недостигът на кадри ще бъде основно предизвикателство за Министерството на отбраната за години напред
© Министерство на отбраната

"Ръководството на Министерството на отбраната високо цени всеотдайността, отговорността и професионализма, с които изпълнявате ежедневните си задължения в коренно променената стратегическа среда и повишавате подготовката си за участие в съвместни операции и учения в национален и съюзен формат за гарантиране на сигурността в Черноморския регион. Безспорен е вашият принос и за осигуряване на безопасността на корабоплаването в националните морски пространства, което изисква допълнителни усилия за изпълнението на задачи за непрекъснато  противоминно наблюдение".

С тези думи министърът на отбраната Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър се обърна към командването и личния състав на ВМС на тържеството по повод 145-ата годишнина от създаването на българските Военноморски сили. Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов той награди военнослужещи и цивилни служители, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на задълженията си. 

Министър Запрянов поздрави личния състав на ВМС за успешната активация на Противоминната военноморска група в Черно море, както и за отличното представяне по време на национални и международни учения през годината. 

"Гордея се, че в нашите Военноморски сили служат доблестни професионалисти, които притежават знания, умения и воля да защитават морския суверенитет на страната ни, подготвени са да идентифицират и да отговорят на асиметрични, хибридни и терористични заплахи самостоятелно и в коалиционен формат, заедно със своите колеги от страните-членки на НАТО", заяви министърът на отбраната.  

Той подчерта, че Черноморският регион е обявен от НАТО и  на последната среща на върха във Вашингтон като изключително важен регион за сигурността не само на България, а и на целия Алианс.

"Способностите на Военноморските сили да бъдат значим фактор при гарантиране на сигурността в морския домейн и да допринасят за сигурността на морската критична инфраструктура и на икономиката на страната ще се повишават с реализацията на проектите за модернизация", посочи министър Запрянов.

Той изказа благодарност на народните представители, че въпреки напрегнатия дневен ред на Народното събрание са успели да гласуват финансовите средства, с които да осигурят втория етап на надграждане на двата модулни патрулни кораба, така че към 2027 г. ВМС да разполагат с два бойни кораба, оборудвани с пълни способности да водят бойни действия. Министърът на отбраната открои и седем други проекта за модернизацията на ВМС, включени в Инвестиционната програма. 

Над 500 абсолвенти получиха днес дипломите си от Висшето военноморско училище във Варна

"Много скоро, изпълнявайки програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 г. ние ще имаме по същество нов качествен военноморски флот с най-съвременно оборудване, военни кораби, брегови системи, което значително ще повиши отбранителните способности в морския домейн на нашата държава", заяви министър Запрянов.  

"Ние ще имаме много скъпа техника. България ще похарчи около 9 милиарда лева за модернизация на въоръжените си сили, но това скъпо модерно въоръжение се нуждае от хора. Ние трябва да променим нашата политика по отношение на социалния пакет и възнагражденията на военнослужещите, за да стане атрактивна военната професия", заяви министърът на отбраната.  

"За мен беше лесно да бъда министър на отбраната, когато имам зад гърба си командване и флот, подготвени, работещи добросъвестно за защитата на морските пространства на нашата страна", посочи министър Атанас Запрянов Атанас Запрянов Атанас Запрянов е назначен за министър на отбраната в служебния кабинет с премиер Димитър и пожела успех на целия личен състав на ВМС. 

"През последните години вие - командването и личният състав на ВМС, се изправяте пред предизвикателства, които изпитват вашия професионализъм, устойчивост и борбеност. С удовлетворение отбелязвам, че се справяте достойно, търсейки максимално адекватни решения за всяко от тях". С тези думи се обърна към личния състав на ВМС началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"В своето слово той подчерта предизвикателствата пред, които българските въоръжени сили са изправени: „Войната в Украйна изцяло промени перспективите за сигурността на европейските държави в НАТО и потвърди правилността на стратегическия ни избор да бъдем част от най-мащабния отбранителен съюз", посочи адмирал Ефтимов. Той изказа своята признателност към командването на Военноморските сили и личния състав за работата им в отговор на нарастващата необходимост от въвеждането на нови способности, иновативни тактики, техники и технологии.

Адмирал Ефтимов изказа специална благодарност на военнослужещите от запаса, на семействата и близките на военнослужещите,  чийто усилия са предпоставка за развитието на настоящето и бъдещето на Военноморските сили.

Поздравление по повод празника на ВМС от името на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев произнесе вицеадмирал Митко Петев. Сред гостите на тържеството бяха председателят на Комисията по отбрана на 50-ото Народното събрание Христо Гаджев и народни представители, командирите на военноморските сили на България, Румъния и Турция, заместник-командирът на ВМС на Италия, представители на командванията на видовете въоръжени сили, на местната власт, както и флотски ветерани.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
396 2

Коментари 2

Добави коментар
пенсионер

2024.08.10 | 22:34

2
насе, ама хайде у дома бе баби, че пенцииката да не иде зян!
вземете КАТИЛА

2024.08.10 | 22:11

1
КАТИЛА Я РАЗКАЖИ НА ЧИТАТЕЛИТЕ ЗА ТВОЯТА ЕДНОПОЛОВА ЛЮБОВ С РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР , ИБАНА 49 ГОДИШНА МАСТИЯ ОТ СЕВЛИЕВО !

Добави коментар

Водещи новини