Норвегия дава 240 млн. евро за ПВО отбраната на Украйна

  • 12 юни 2024 07:13

  • 323
  • 5
Норвегия дава 240 млн. евро за ПВО отбраната на Украйна
© gettyimages

Норвегия ще отпусне 240 млн. евро за противовъздушната отбрана на Украйна.

Това потвърди за Би Би Си Министерството на външните работи на Скандинавската страна.

"Германия потвърди днес, че заедно с Норвегия, Дания и Нидерландия ще финансира повторното закупуване на системата "Пейтриът", така че 100 ракети "Пейтриът" да бъдат бързо прехвърлени на Украйна.

Норвегия ще отпусне 125 млн. евро за тази инициатива", се казва в изявление на министерството в социалната мрежа X.

В края на май украинският президент Володимир Зеленски и норвежкият министър-председател Йонас Гар Стрьоре подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

Припомняме, че Норвегия ще предостави на Киев най-малко 13,5 млрд. норвежки крони (1,2 млрд. евро) през тази година.

ISW: Хибридната война на Русия продължава с въоръжаване враговете на Запада

Президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил изпращането на още една система "Пейтриът" в Украйна, пише вестник "Ню Йорк Таймс", цитирайки високопоставени представители на американската администрация и военните.

Източниците посочват, че решението е било взето миналата седмица след поредица от срещи на високо равнище и дебати за това как да се отговори на спешните нужди на Украйна от по-силна противовъздушна отбрана, без да се компрометира военната готовност на САЩ.

Втората система, според NYT, ще бъде доставена на Украйна от Полша. Според официални лица тя може да бъде разположена в Украйна през следващите няколко дни - в зависимост от това от каква поддръжка или модификации се нуждае.

Patriot е една от най-оскъдните системи в арсенала на САЩ. Търсенето на Пентагона на Patriot и други системи за противовъздушна отбрана беше особено голямо през последната година, включително след нападението на Хамас срещу Израел, пише NYT.

Последвайте канала на

Калина Христова
323 5

Коментари 5

Добави коментар

2024.06.12 | 10:58

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Nazi SS

2024.06.12 | 09:18

2
Таен специален корпус на SS офицерите на Германия обучават украински воиници да размазват руската измет насрана и да превръщат руските лаинари на сапун за миене на раце ха ха ха.Руската измет насрана само на сапун за миене на раце ха ха ха.
Ukraina55

2024.06.12 | 09:14

1
Бум бум руската измет насрана става на размазана диария поземята и се клати на чепа на Украйна руската измет насрана ха ха ха.Единственото решение е пълно унищожение на руската измет насрана ха ха ха.

Добави коментар

Водещи новини