Водещите новини! Главчев отговори на Радев, че НАТО няма планове за конфликт срещу Русия. Претърсват офиси в ЕП по разследване за руска намеса (и още…)

Булфото/Instagram/Pixabay/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 29 май   

 

НАТО е отбранителен съюз и няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна.

Това заяви днес в Козлодуй служебният министър-председател Димитър Главчев, цитиран от БТА. Коментарът му беше по повод изказването на президента Румен Радев, че „припрените реакции на наши политици и наши институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия“.

Главчев обясни, че при разговор "на четири очи" с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, той е казал, че „изкуството, всъщност, и целта е как, помагайки на Украйна, да не въвлечем НАТО“. 

Главчев отговори на Радев: НАТО няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна

***


За опасно горещо лято, което отново ще бие топлинни рекорди с над 40° градуса, предупреждават климатолози. Очаква се жегите да бъдат още по-тежки от миналогодишните, като Европа е изправена пред предизвикателството да се справя с още по-екстремно високи температури и суша.

Това сочат дългосрочни прогнози на наши и европейски климатолози. 

Според данните на Европейския център за средносрочни прогнози на времето (ECMWF), публикувана и от метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина, градусите в термометрите ще са с поне 2,5°C по-високи от климатичната стойност за периода 1993-2016 г.

Настъпва опасно горещо лято: Рекорди с над 40 градуса, екстремно високи температури и суша

***


Според автотехническата експертиза той е шофирал автомобила по отсечката със скорост 175 км/ч.     

Не е установено и наличие на алкохол в кръвта на Кристиан.

Ето с колко е карал Кристиан, причинил зверското меле в Пловдив

***


Прокуратурата с подробности за открития живак в Перник

***


Процесията пристигна пред Двореца, където я посрещнаха Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, членове и близки на семейството, политици, общественици, журналисти и граждани.

С траурно шествие пренесоха тленните останки на цар Фердинанд до Двореца "Врана"

***


Анна Малигон е 19-годишна жителка на Харков, Източна Украйна. Тя доби широка популярност в социалните мрежи заради включванията си от полуразрушения град, където показа на аудиторията си какво е останало от него.

Украинка показа какво е останало от родния ѝ град: Целият свят смята, че е несправедливо да ни се помага

***


Белгийски следователи са претърсили днес работните помещения на сътрудник на Европейския парламент по разследване за опити за руска намеса в дейността на ЕС, съобщиха местни медии.

Уточнява се, че са били проверени помещения в Брюксел и Страсбург, както и в жилището на заподозрения, чиято самоличност не се уточнява.

Белгийската прокуратура съобщи, че разследва съмнения за намеса, пасивна корупция и участие в организирана престъпна група, свързана с опити за руска намеса. Допълва се, че се проверява дали евродепутати са били подкупвани, за да разпространяват руска пропаганда чрез сайта "Гласът на Европа" (Voice of Europe). Според прокуратурата вероятно разследваният сътрудник е бил важна част от подозираното престъпление.

Белгийски следователи претърсват офиси в ЕП по разследване за опити за руска намеса

***


Израелската армия съобщи, че трима войници са били убити днес при боеве в Южна Газа, предаде Ройтерс. 

Още трима военнослужещи бяха тежко ранени при същото сражение, заяви армията, без да даде повече подробности. Израелското обществено радио "Кан" съобщи, че те са пострадали заради взривно устройство, задействано в сграда в Рафах.

Трима израелски войници бяха убити в сражения в Южна Газа

***


Саудитска Арабия осъди смъртоносните въздушни удари на Израел в град Рафах в Газа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от ДПА.

В изявлението се казва, че страната осъжда "продължаващите геноцидни масови избивания на цивилни палестинци, които "израелските окупационни сили извършват без страх от наказание".

Саудитска Арабия осъди "смъртоносните въздушни удари" на Израел в Рафах

***


Близо 200 грузински неправителствени организации обявиха, че отказват да спазват закона за „чуждото влияние“, който беше приет вчера от парламента по инициатива на управляващата партия, въпреки масовите протести в страната, предаде Франс прес.

Руският закон няма да работи в нашата страна и ще остане празен лист хартия, който никой няма да спазва“, казаха в съвместно изявление неправителствените организации. 

Близо 200 грузински НПО отказват да спазват закона за "чуждестранните агенти"

***


 

Водещи новини

Още новини