Лазар Лазаров (МТСП): Фирма за пансион за животни стопанисвала горелия хоспис в Банкя

  • 15 август 2024 19:55

  • 442
  • 1
Лазар Лазаров (МТСП): Фирма за пансион за животни стопанисвала горелия хоспис в Банкя
© Булфото (архив)

"Незаконният хоспис за стари хора в Банкя е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес". Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и на социалната политика Лазар ЛазаровЛазар ЛазаровЛазар Лазаров е роден на 18 март 1970 г. в София.   Завършил е УНСС, специалност.

"Не е ясно как е регистриран незаконният дом за възрастни хора в Банкя", добави Лазаров. Според него, този тип дейност трябва да бъде инкриминирана, защото сега наказанията са само административни.

"След като се наложи глоба, има случаи, в които те продължават, ние отново отиваме, а понякога е възможно и друг подход, затваря се обектът и се отваря друг в близост", посочи още той.

След направената проверка от Агенцията за качеството на обществените услуги през юли е установено, че на адреса пребивават 11 лица. При вчерашният инцидент те са били петима, затова и зам.-министър Лазаров смята, че са се подготвяли за местене.

Синът на собственика на хосписа в Банкя: Той беше пред затваряне

"Става ясно, че не можем да установим собственик, не можем да установим фирма, предоставен е ЕИК на фирма, обаче под това излиза регистрация на пансион - пансион не за хора, а за животни", каза още зам.-министърът.

Никой не е знаел, че етаж от къща в центъра на Банкя се използва за настаняване на възрастни и болни хора. Сградата е частна, но до нея има свободен достъп, условията в незаконния дом за стари хора изглеждат приемливи, щетите от пожара не са големи. По обяд на мястото имаше екип от следователи от "Криминална полиция".

Местни жители разказват, че преди в сградата да има нелегален дом за стари хора, вътре са нощували бездомници.

Димитър Димитров: "Имаше някакви фирми, аз кабелната съм си плащал там и спяха разни наркомани чат пат. - Кой ги е пускал? - Е то беше разтворено."

Сградата е на три етажа и е паметник на културата, някога тук е имало дом за деца без родители, в момента на първия етаж има служба по геодезия и кадастър, на втория няколко лекарски кабинета, а на третия е незаконния дом за стари хора.

Възрастна жена остава с опасност за живота в "Пирогов", останалите три жени, които са живели в къщата в Банкя са настанени в две институции. Едната в дом "Надежда" на ул. "Пиротска", но близките ѝ вече са я прибрали вкъщи, а останалите две в "Зона Б5".

Пирогов: Пострадал при пожара в хосписа в Банкя е с опасност за живота

В България има 120 лицензирани места, които предлагат социалната услуга, в София са 29. 66 000 души пък имат правото да получат домашна подкрепа по програмата за социален патронаж.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОЙ БЪЛГАРСКИ ИЗРОД

2024.08.15 | 22:01

1
НЕ СТОПАНИСВА ДЕТСКИЯ САНАТОРИУМ НА ЦЕНТЪРА БЕ СВИ НИ ГЯУР СКИ СКА ПАНИ ! ДА ВИ ЕВА МАЙКАТА И БОК ЛУЦИ !

Добави коментар

Водещи новини