Синът на собственика на хосписа в Банкя: Той беше пред затваряне

  • 15 август 2024 18:13

  • 1074
  • 1
Синът на собственика на хосписа в Банкя: Той беше пред затваряне
© Кадър: БТВ

Незаконният хоспис, в който вчера пламна пожар, а един човек загина, е бил пред затваряне. Това заяви пред БТВ синът на собственичката на пансиона.

Самата тя беше задържана за 24 часа, а днес е освободена.

Георги Георгиев и майка му са местни и познати на хората в Банкя. Мъжът твърди, че пансионът е работил от няколко месеца, но плановете били скоро да затвори.

Задържаха жената, стопанисвала незаконния хоспис в Банкя, в който загина човек

„Беше затворен даже, изчакваха да вземат два-три човека, които хората да си ги приберат. Няма лиценз, както 90% от такива домове за възрастни хора, защото лицензът е неизпълним просто и затова се отказа майка ми да се занимава с това нещо. Сграда, която е построена, вече не може да изпълни изискванията", каза Георги Георгиев, синът на собственичката на хосписа, пред bTV.

Собствениците на хосписа са наематели в сградата, която е паметник на културата и е частна собственост. По данни на Агенцията за качеството на социалните услуги през юни тук са живеели 11 души.

„Не мога да ви кажа нищо относно наема и документирта. Просто нелеп инцидент. Съжаляваме за човека, че така се случи, но това е, нищо не можем да променим“, заяви още Георгиев.  

Че домът няма лиценз, става ясно преди около месец и половина след извършена проверка от Агенцията за качеството на социалните услуги. Преписката по случая е предана от прокуратурата в МВР преди две седмици. "Този въпрос за затварянето на подобна институция не е въпрос към МВР, а е към други институции и други министерства“, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

От Агенцията за качество на социалните услуги обясняват, че дейността им се ограничава до сигнализиране до институциите:

„От АКСУ веднага са сигнализирали всички компетентни органи, включително МВР и Прокуратурата,за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби Агенцията няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.“

От общината в Банкя казват, че са разбрали за незаконния хоспис едва след нещастния случай.

Пожар пламна в старчески дом в Банкя, има загинал и ранени

„Законът не изисква за съжаление местната власт да бъде уведомявана при разкриването на такива домове на територията на дадената община, в случая на района ние можеше да вземем отношение по този въпрос, начинът на ползване на сградата по ЗУД. Щяхме да намерим начин, когато има нерегламентирана дейност.

След престой в ареста собственичката беше освободена, а огледите в сградата продължиха и днес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1074 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.15 | 18:31

1
И те затова го запалиха така ли

Добави коментар

Водещи новини