Оставиха в ареста хора, опивали човек, продал трите си апартамента в Пловдив

  • 15 август 2024 18:22

  • 512
  • 1
Оставиха в ареста хора, опивали човек, продал трите си апартамента в Пловдив
© Булфото (архив)

Четирима от петимата обвиняеми за имотна измама, при която бяха отнети три апартамента в Пловдив, собственост на 57-годишен мъж, остават в ареста. Това реши Районният съд в Пловдив, предаде БТА.

След тайно съвещание съставът взе решение, че в конкретния случай единствената мярка за неотклонение, която е в състояние да изпълни целите, предвидени в закона, е най-тежката такава - “задържане под стража”. Съдът аргументира решението си, като взе предвид съдебното минало на обвиняемите Иван Стоянов, Стоимен Банков, Емил Чавдаров и Емил Димитров, степента на обществена опасност на деянието и възможността същите да се укрият или да извършат друго престъпление, както и показанията на множество свидетели.

Преди Районният съд - Пловдив да се произнесе с окончателно решение, бяха изслушани становищата на прокуратурата и защитата, а накрая беше дадена и последна дума на обвиняемите, които поискаха по-лека мярка за неотклонение, като увериха съда, че ще съдействат на разследващите органи.

Държавното обвинение разясни механизма на престъплението.

"Спечелвайки доверието на пострадалия, давайки му дребни пари за цигари и черпейки го с алкохол, са успели да го убедят да участват в продажбата на единия от апартаментите. Същевременно под претекст, че ще се извършва продажба на този апартамент, те са го развели по всички възможни институции, за да изчистят всички задължения от всичките му имоти. След това с пълномощно единият от обвиняемите пред нотариус е прехвърлил на друг от обвиняемите недвижимите имоти, като трите апартамента, всички намиращи се в град Пловдив, са продадени за общата сума от 97 хиляди лева. Апартаментите са прехвърлени на дружество, представлявано от обвиняемия Димитров. След това дружеството ги препродава на трети лица. По-късно пострадалият е бил убеден от единия от обвиняемите, че последният очаква да получи такава сума, но банковите му сметки са запорирани. Затова е предоставил сметката на пострадалия, където са преведени парите от покупко-продажбите, а после той им ги е предал обратно, смятайки, че тези пари не са негови", каза прокурорът.

Обивинителят допълни, че след продажбата на имотите пострадалият е отведен в гр. Елена при един от обвиняемите, който живее там. "Ежедневно е бил снабдяван с алкохол, бил му е отнет телефонът, за да не може никой от близките му да се свърже с него и респективно физически да е отдалечен от гр. Пловдив, за да не може да разбере какво се случва с апартаментите му. Престъплението е извършено изключително безпардонно и те нямат никакви угризения за това, което са направили", коментира още прокурорът.  

Откраднаха трите апартамента на мъж, докато го давят с алкохол

Решението на Районен съд - Пловдив подлежи на обжалване и протест в седемдневен срок. Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 август от 10:30 часа, когато ще бъдат разгледани жалбите или протестът, ако има постъпили такива.  

Вчера Районната прокуратура - Пловдив привлече четиримата обвиняеми и 47-годишната Ц. Г. за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, са възбудили и поддържали заблуждение у Иван Кацаров, на 57 г. и с това са му причинили имотна вреда в размер на пазарната стойност на три апартамента в град Пловдив.

Обвиняемите са установени при полицейска акция на отдел „Криминална полиция“ към Областната дирекция на МВР-Пловдив на 12 август т.г. Четирима от тях бяха задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, а спрямо 47-годишната Ц. Г. е взета мярка за неотклонение „подписка“ и е наложена забрана за напускане на страната.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
512 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.15 | 18:33

1
БРАВОООО НА СЪДА !!!

Добави коментар

Водещи новини