Оставен патрон в пистолета е сред версиите за застреляния от сина му полицай в Пловдив

  • 15 август 2024 19:10

  • 950
  • 1
Оставен патрон в пистолета е сред версиите за застреляния от сина му полицай в Пловдив
© pixabay

Продължава разследването на инцидента, при който 7-годишно момче застреля баща си полицай, на работното му място в Пловдив. Сред водещите версии е оставен патрон в цевта на пистолета, който детето е взело на игра. Според оръжеен експерт, който е познавал лично загиналият полицай, оръжието е било без предпазител, защото е модел за професионалисти. И това допълнително е улеснило стрелбата. Психолози също изразиха мнение, че детето е посегнало към оръжието на игра, без реално да съзнава какво се случва.

Бойно оръжие с изключителна сила и мощен боеприпас. С идентичен пистолет оръжейният експерт Кирил Коликов, работил лично със загиналия полицай, показва колко е лесно да се произведе изстрел. Дори от дете. Което според него или е било обучавано да стреля. Или е взело в ръцете си пистолет с оставен патрон в цевта.

"Той няма предпазител, така че, ако има патрон в цевта, това само се натиска, само се натиска спусъка. Така, че не е изключено дори от по-малко дете да се произведе този изстрел", заяви пред БНТ Кирил Коликов – лицензиран оръжеен експерт.

Полицаят, прострелян от сина си, е бил улучен  в главата, смъртта е настъпила моментално

Фатален изстрел, при който 49-годишният опитен инструктор по стрелба Николай Филипов не е имал никакъв шанс.

"Това е 9 по 19 парапатрон, той е един от най-силните. Тоя калибър не е граждански, той си е много сериозен боен патрон", посочи Коликов.

Според оръжейния експерт, ако в цевта не е имало патрон и пълнителят е бил изваден, детето не е можело да зареди и стреля, ако не е било научено на това. "Не може без да знам какво да правя с тоя пистолет, да го заредя и да стрелям. Това дете е учено да борави с оръжие, ако не е инструктирано как се работи. Значи то е наблюдавало какви действия се предприемат, за да се зареди оръжието и да се стреля."

Най-вероятно детето не е подозирало, че оръжието е заредено и е мислело, че ще стреля на игра. Това е предположението и на психолога Събка Дякова – Чехович, за която трагичният инцидент е тест за емоционалната интелигентност на обществото.

"Това е 7-годишно дете, което няма реалистична представа за това, което прави. Вероятно за него това е било игра, вероятно за него това е било начин то да се доближи до баща си, имайки неговият пистолет, просто гадая, но… ние е необходимо да проявим съпричастност", каза тя. 

Според психолога, филмите и глобалната мрежа изкривяват представите на децата: "Чрез интернет пространството децата получават една нереалистична представа за себе си като мощ по отношение на оръжията."

Общественият гняв не бива да търси виновни за случилото се, това е работа на разследващите, смята още психологът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
950 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.15 | 20:32

1
стига глупости! патрона сам ли е влязъл в цевта или келешлъка го е заврял там?

Добави коментар

Водещи новини