Водещите новини! Христо Грозев с коментар за руските атентатори, взривили склада на Гебрев. Атанасов: Имало е пробив в националната ни сигурност (и още…)

Getty Images/Булфото/NovaTV/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 31 януари   

 

Христо Грозев заяви, че повечето от лицата са идвали повече от веднъж в България, двама от тях са обвиняеми и по отравянето на Гебрев, Скрипал и взривовете в Чехия, където има и загинали граждани. Това е фокусирана, дългогодишна атака на групата от ГРУ срещу България.

Разследващата група, в която участва и Христо Грозев, е стигнала и до помощници на групата - двама чешки граждани, семейство, етнически руснаци. На този етап няма информация за възможно съучастие на български граждани.

Уникалното в случая е, обясни Христо Грозев, че за първи път се повдигат обвинения срещу действащи и то на висока държавна служба в Руската федерация бивши агенти на ГРУ. Това се отнася за трима от шестимата - единият е действащ дипломат, а двама са представителите на президентската администрация в Сахалин и Якутия.

Христо Грозев (журналист) с горещ коментар за шестимата издирвани руснаци

***


Вчера Европарламентът започна разследване на независимата латвийска евродепутатка Татяна Жданока заради твърденията на разследващото издание "Инсайдър", че работи за руската Федерална служба за сигурност в продължение на години.

Имало още евродепутати, обслужващи интересите на Русия

***


Възможен помагач е успял да заличи следите на Габриела Славова - Пеева по автомобила „Пежо“ 407 на убития Пейо Пеев, пише „Телеграф“.

Опит да се изтрият и дактилоскопични данни, оставени от тъщата Красимира Трифонова, също е правен, но криминалистите са успели да извадят отпечатъци, които са приложени като доказателство.

След убийството на Пейо: Помагач заличил следите на Габриела!

***


Към ареста: Полицейски екип взе от домашния ѝ адрес Габриела Славова

***


„Има една преписка в СГП от миналата година. Данните вътре са фрапиращи и има пробив в националната сигурност през цивилното разузнаване - ДАР. По тази причина е възложена проверка на ДАНС и там всичко са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването".

Според Атанасов ДАНС е "замел случая" и така се прикриват определени обстоятелства, „свързани с действия от хора, близки до президента". Другият сигнал, по думите му, е за схема за осигуряване на българско гражданство на руснаци.

„Има един митичен човек, по рождение украинец, но май руснак, който осигурява хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани, те си подават документите, пращат се по куриер и той ги подава тук в Министерството на правосъдието".

Атанасов разкри: Имало е пробив в националната ни сигурност

***


Тази сутрин първата въздушна линейка трябва да излети от производителя в Италия към България. Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

Премиерът Денков: Първата въздушна линейка пристига в България

***


Историята изглежда безобидна и романтична, но младият мъж започва да притеснява Гергана Стоянова през нощта или в ранните сутрешни часове. Блокирала номера му, но той си го сменял и продължавал да ѝ звъни. Имала около 5-7 такива блокирани номера, от които мъжът ѝ звънял.

„Той работи като охрана и не знаех дали той разполага с оръжие. Ето защо подадох жалба в полицията. Извикаха го и разговаряха с него. Близо един месец се разправяхме – мен ме викаха, него го викаха. Накрая обеща, че вече няма да ми звъни. Действително спря да звъни, но продължи да ми пише съобщения“, продължава разказа си Гергана Стоянова.

„Ще те изкормя като риба“: Защо мъж тормози актрисата Гергана Стоянова с години?

***


Обвиненият в нанасянето на травми с макетен нож на 18-годишната Дебора от Стара Загора Георги Георгиев застава пред Пловдивския районен съд на 14 февруари. Делото беше изпратено в Пловдив, след като всички съдии от Стара Загора си направиха отвод. 

Делото за травмите на Дебора с макетен нож тръгва в Пловдив на 14 февруари

***


Семейният имот се намира в квартал „Капана“. Вчера строежът беше спрян от компетентните институции, за да се укрепи пострадалата къща. На този етап обаче не е ясно дали хората са в безопасност в собствения си дом. Ето защо Ивалена Илиева и семейството ѝ са евакуирани.

Без дом заради изкоп на съсед: Остава ли семейство с три деца на улицата?

***


Петима правителствени ръководители от Европейския съюз, сред които и германският канцлер Олаф Шолц, призоваха днес държавите членки да „удвоят усилията си“ за оказване на военна подкрепа на Украйна срещу руската инвазия преди решаваща среща на върха на блока, предаде Франс прес.

ЕС проверя с колко е допринесла всяка държава-членка за военната помощ за Украйна

***


Руски дронове поразиха цивилни обекти в украинския град Харков, като местните власти съобщават за щети по два жилищни блока и засегната гражданска инфраструктура, предаде Ройтерс.

Русия атакува украинския град Харков с дронове

***


Постоянният представител на Иран в ООН Амир Саид Иравани предупреди, че сраната му ще реагира бързо на всяко нападение срещу територията и интересите ѝ, както и на всякакви посегателства срещу ирански граждани зад граница, предаде Ройтерс.

Иравани направи това изказване, след като ден по-рано американският президент Джо Байдън заяви, че е решил какви ще бъдат ответните му действия на атаката с дронове в Йордания, при която бяха убити трима американски войници.

Иран предупреди, че е готов да реагира на всяка атака

***


 

Водещи новини

Още новини