Хаджидимитров: Изборите в САЩ задържат цените на горивата

  • 14 октомври 2024 14:20

  • 189
  • 0
Хаджидимитров: Изборите в САЩ задържат цените на горивата
© Pixabay

Предстоящите избори в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата. Това мнение изказа пред БНР Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

"В момента, ако петролът на световните борси поскъпне, няма да бъде представена добре в икономически план сегашната администрация на Белия дом и кандидатката Камала Харис, ако петролът стане много скъп. Щатите могат да го регулират много лесно, те са едни от най-големите производители и потребители на петрол. Последните 3-4 месеца има намаление на цените, защото пазарът каза, че няма търсене. Зелената икономика на Китай тръгва много силно и потреблението им на нефт е много по-ниско от преди 2-3 години", коментира той.

"Цената на горивата се определя от два основни фактора - пазарният принцип и събития, които се случват в годината. В момента такова събитие е конфликтът между Иран и Израел", обясни Хаджидимитров и прогнозира, че дори да има ескалация на напрежението в Близкия изток, ще бъде в рамките на месец.

"Пазарът силно се влияе от всякакви новини, когато няма новина, нова, спрямо търсенето веднага тръгва надолу", подчерта той.

В предаването "12+3" Димитър Хаджидимитров каза, че след спирането на внос на петрол от Русия рафинерията в Бургас внася петрол от различни източници - от Бразилия, от Египет, от Либия, но от Турция вече вносът е прекратен, защото суровината се е оказала отново руска:

"Все пак си мисля, че по пътя на вноса до рафинерията ("Лукойл-Нефтохим") някъде влиза и руско гориво, за да може да им излезе цената. Не е проблем да се натовари един стохилядник и да го закарат до Хайфа, да кажем, а от там да го пренатоварят на по-малки и да го докарат. Това е нещо, което няма как да се хване, ако не ги хванат на място. Нормално е, това е бизнес. Много е трудно да се докаже, че това гориво не е руско".

На фона на кризата в Близкия изток: Ще скочат ли цените на горивата у нас?

Рафинерията в Бургас работи на доста добри нива и изнася в над 30 държави, "даже и за американски компании изнася преработени горива". 

С всяка следваща година потреблението на горива в България се повишава, което води и до покачване на цените, обясни още заместник-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива: "Цените на горивата у нас се влияят от пазара, в който се намираме ние, а ние сме на средиземноморския пазар. Има една борса в Италия, на която всеки ден се определят цени и целият регион - Сърбия, РСМ, Румъния, Гърция, България - работим на тези цени".  

По думите на Хаджидимитров няма никаква разлика в качеството на горивата, които зареждаме в България и които се купуват по бензиностанциите в Европа. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
189 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини