Първият български хиперавтомобил предизвика фурор на представянето си

  • 14 октомври 2024 11:26

  • 4127
  • 5
Първият български хиперавтомобил предизвика фурор на представянето си
© Фейсбук

Село Cлaщeн, oбщинa Caтoвчa, cтaнa cвидeтeл нa нeщo доста нетипично за българските села. Инж. Axмeд Mepчeв, poдoм oт ceлoтo, пoĸaзa пъpвия пpoтoтип нa eлeĸтpичecĸa xипepĸoлa „Aлиeнo Caнтиepo“. Cъбитиeтo пpивлeчe xиляди житeли oт oĸoлнитe ceлa и любoпитни гocти oт цялaтa cтpaнa, зa дa видят cпopтния eднoмecтeн бoлид, пpoeĸтиpaн и изpaбoтeн oт Mepчeв в нoвoизгpaдeния зaвoд в cъceднoтo ceлo Tyxoвищa.

От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови автомобили.

Това е начален прототип на колата „Aлиeнo Caнтиepo“. След нея създателите ще направят три прототипа и след това ще бъдат произведени 10 оригинала. Едноместният болид във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от 500 км/ч.

Да заменят гледката от тютюневите ниви с автомобил, наречен извънземен, се оказа истинско предизвикателство за хората от Чеча, които още от сутринта се събираха на площада в Слащен. Стотици коли пристигаха от цяла България , за да видят чудото, което  се показа с четиричасово  закъснение. 

Първият български хиперавтомобил ще бъде представен наесен

Като страстен автолюбител преди години Мерчев поискал да си купи спортен автомобил. Но така и не намерил такъв на пазара, който да отговаря на желанията му. И решил... сам да си направи. Покрай проектите му в областта на роботиката и електрониката той имал готови технологии за електромотори, автономно захранване, батерии и т.н. и решил да ги използва в новия си проект - „Алиено“, който стартира в края на 2015 г., информира БНР.

В началото набляга на разработката на технологии за самата кола, а през последните две години започва по-сериозно популяризиране. В момента той и екипът му все още са на етап подготовка на производството.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4127 5

Коментари 5

Добави коментар

2024.10.14 | 15:12

5
доста говнян външен вид, дори по-грозен от киберкамиона на йеломуск
o.

2024.10.14 | 15:08

4
Какво казват специалистите? Да не е някаква опаковка, без двигател и батерии?!
Колко луд трябва да си

2024.10.14 | 12:55

3
да се качиш на автомобил произведен в България

2024.10.14 | 12:11

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

2024.10.14 | 11:46

1
Ще може да лети - в бг няма къде да рзавие и 50 с толкояа ниско чудо. А вероятно ще може да пътува и във времето, поне след втория прототип.

Добави коментар

Водещи новини