Водещите новини! Бивш британски полковник: НАТО може да влезе във война с Русия. Страшна буря връхлетя София (и още…)

Getty Images/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 4 януари   

 

В интервю за TalkTV пенсионираният полковник от Въоръжените сили на Обединеното кралство Хамиш де Бретън-Гордън допусна изпращането на войските на НАТО в Украйна.

По думите му, ако "нещо се обърка“ в Украйна, НАТО може "да влезе във война с Русия през следващите няколко години“.

"Западът направи всичко, освен да изпрати свои войски. Възможно е членовете на НАТО и други страни, като Австралия, да трябва да преразгледат позицията си“, отбеляза военният.

Продължаващият конфликт между Русия и Украйна е достигнал критична точка, като и двете страни са вкарани в ожесточена битка насред сурова зима.

Бивш полковник от британската армия: Ако нещо се обърка в Украйна, НАТО може да влезе във война с Русия

***


След като създадоха система за идеологическа обработка на децата и подрастващите, сега властите възнамеряват да се заемат с интимния живот на родителите им.

Колелото на военната машина се е завъртяло и вече даже Путин не би могъл да го спре, ако поиска. От достигнатата точка връщане назад няма. Военните могат временно да престанат да стрелят, ако политиците и дипломатите се договорят за примирие. Но обикновените руснаци ще си останат в страната с милитаризираната икономика, която има нужда от войните като условие за съществуването си. Без тях тази система просто ще рухне.

Русия вече не може без войни

***


Свирепа буря се изви над столицата днес следобед. Небето рязко притъмня. Последва ураганен вятър и пороен дъжд.

Улиците бързо се превърнаха в реки.

Страшна буря връхлетя София

***


С поставена диагноза параноидна шизофрения е бил починалият след гонка с полицията в Стара Загора  Пламен Пенев. Той е бил лекуван в болнично заведение 11 пъти, съобщава "24 часа".

Починалият след гонка с полицията в Стара Загора страдал от параноидна шизофрения

***


Полицаите няма как да разберат в първия момент, че човекът има поставена диагноза - параноидна шизофрения. Това заболяване прави хората подозрителни и могат да бъдат притеснени и да изпаднат в паника от незначителни ситуации. При една такава полицейска проверка могат да вложат съвсем друг смисъл. Самите полицаи няма как да знаят, че имат работа с човек, който е в психотичен пристъп“. 

Криминален психолог: Вероятно Пламен Пенев не си е пиел лекарствата

***


Двама полицаи са отстранени от длъжност от МВР-Стара Загора след гонката с Пенев

***


Очакваме Шенген да бъде напълно приложим, включително и за сухопътните граници, които са толкова важни за двустранните ни отношения и икономическата ни търговия“, каза още Мицотакис и посочи, че визитата на акад. Денков е първото официално посещение в Гърция за 2024 г. и това говори за качеството на двустранните отношения.

Мицотакис след срещата си с премиера Денков: Очакваме Шенген да бъде изцяло приложен за България

***


И отново пирати. 

Кораб за насипни товари, плаващ под либерийски флаг, е бил взет на абордаж край бреговете на Сомалия, предаде БТА, като се позова на британската компания за морска сигурност "Амбри".

Товарен кораб е превзет край Сомалия

***


Шведските въоръжени сили са доставили храна и вода на 1000 шофьори на коли и камиони, които са останали блокирани в обилните снеговалежи в страната през последните 24 часа.

Спасителите са работели, за да стигнат до хората и да ги освободят. Хаосът при пътуванията е настъпил на фона на падащите зимни температури в Скандинавието.

Снежен хаос и минус 43,6°: Доставиха вода и храна на 1000 блокирани шофьори в Швеция

***


Природният газ в Европа е поевтинял с 48,05 евро за мегаватчас за година. Това показват данните на лондонската борса Ай Си И (ICE). На 5 януари 2023 г. борсата затвори на цена от 80,84 евро за мегаватчас, докато снощи търговията приключи при 32,79 евро за мегаватчас, отбелязва БТА.

Природният газ в Европа е поевтинял с 48 евро за мегаватчас за година

***


Заседанието, насрочено за следващата сряда, ще се проведе на ниво посланици на страните от Алианса. Срещата се свиква по искане на Украйна след последния масиран обстрел на Русия.

Столтенберг свиква заседание на НАТО по искане на Украйна

***


Египетско-японска експедиция е открила гробница и съкровище от артефакти от различни исторически периоди в некропола Сакара край Кайро, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. 

Находката дава безценна информация за развитието на региона, казва ръководителят на японския екип Нозому Каваи. Смята се, че гробницата е от времето на  Втората династия на Древен Египет, която продължава от около 2800 до 2675 г. пр.н.е. Издълбаният в скалите мемориал е образец на уменията на древноегипетските строители.

Археолози откриха древноегипетска гробница на близо пет хиляди години в некропола Сакара

***


 

Водещи новини

Още новини