Румъния получава допълнително време за Плана за възстановяване и устойчивост

  • 15 октомври 2024 20:54

  • 302
  • 2
Румъния получава допълнително време за Плана за възстановяване и устойчивост
© Pixabay

Европейската комисия одобри днес предварителна положителна оценка на шестте цели и 62 от 68-те основни етапа, свързани с третото искане на Румъния за плащане в размер на 2 млрд. евро (без предварително финансиране) по Механизма за възстановяване и устойчивост, който е в основата на програмата „NextGenerationEU“, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Комисията констатира, че към момента не са постигнати шест основни етапа, които касаят реформи в управлението на държавните предприятия, инвестиции в сферата на транспорта и реформа на данъчния режим на малките предприятия. Затова Европейската комисия предлага частично замразяване на плащането, с което дава допълнително време за изпълнение на оставащите основни етапи и цели.

Третото искане за плащане покрива важни етапи в осъществяването на 37 реформи и 17 инвестиции, които ще доведат до положителни промени за румънските граждани и предприятия в следните области: екологичен и цифров преход, устойчив транспорт, енергийно обновяване, данъчни и пенсионни системи, бизнес среда, градска мобилност, туризъм и култура, здравеопазване, социални реформи, добро управление, образование, управление на водите, отпадъците и горите.

Сред водещите мерки е стимулирането на енергийната ефективност в промишлеността. Тази реформа премахва пречките пред сключването на договори за енергийна ефективност, въвежда надзор на пазара и прилагане на стандартите за енергийна ефективност, както и нови стандарти за зелени финансови инструменти, се посочва в съобщението на Европейската комисия.

Инфлацията в Румъния се забави до 4,6 процента – най-ниското равнище в последните три години

По отношение на реформата в обществената пенсионна система влезе в сила нова законодателна рамка, която предвижда специалните пенсии да се изчисляват въз основа на принципа на осигурителните вноски, продължителността на трудовия стаж и преизчисляването на процента на придобития доход. Съгласно принципа на осигурителните вноски размерът на пенсията ще зависи от размера на вноските, плащани през трудовия живот.

Комисията вече е предала предварителната си положителна оценка на етапите и целите, които смята за задоволително изпълнени, на Икономическия и финансов комитет (ИФК), който има четири седмици, за да даде становище. Успоредно с това Комисията е съобщила на Румъния причините, поради които счита някои показатели за неизпълнени задоволително. Сега Румъния разполага с един месец, за да изпрати своите забележки на Комисията. Румъния ще разполага и с шест месеца, за да завърши неизпълнените цели и етапи.

Планът за възстановяване и устойчивост на Румъния включва широка гама от инвестиционни мерки и реформи. Планът се финансира с 28,5 милиарда евро, от които 13,6 милиарда евро под формата на грантове, а 14,9 милиарда евро под формата на заеми, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
302 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.10.15 | 21:41

2
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro
ИСТИНАТА

2024.10.15 | 21:08

1
Да, но те си НАМЕРИХА НОЩНОТО ШКАФЧЕ, а ние още НЕ сме започнали да го ТЪРСИМ!!!

Добави коментар

Водещи новини