Водещите новини! Съдът даде ход на делото срещу Симона Радева. Общинският съветник, заподозрян в купуване на гласове, остава в ареста (и още…)

  • 15 октомври 2024 19:13

  • 511
  • 1
Водещите новини! Съдът даде ход на делото срещу Симона Радева. Общинският съветник, заподозрян в купуване на гласове, остава в ареста (и още…)
© Булфото/Wikimedia/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 15 октомври   

 

Софийският районен съд даде ход на делото срещу Симона Радева, обвинена, че е подпомогнала Георги Семерджиев да се укрие след катастрофата на бул. "Черни връх" през юли 2022 г.

Според тричленния съдебен състав няма основание делото да бъде върнато на прокуратурата.

Днес се проведе разпоредително заседание по делото, като то ще продължи с разпит на свидетели на 19 ноември, предава БТА. 

Симона Радева към момента е на свобода с наложена мярка „подписка“. Тя е обвинена за това, че на 05.07.2022 г., в София, в качеството си на младши инспектор-полицай в група „Охрана на обществения ред“ на сектор „Охранителна полиция“ към 01 РУ-СДВР, е спомогнала Георги Семерджиев, за да бъде осуетено наказателно преследване срещу него. Според обвинението тя е осигурила метална стълба, с която Семерджиев се изкачил до терасата на жилището си в София, влязъл вътре и се е укрил.

Съдът даде ход на делото срещу Симона Радева

***


Общинският съветник Сашо Ангелов остава в ареста. Това е окончателното решение на Окръжен съд Пазарджик, чиито тричленен състав днес гледа обжалването на взетата мярка задържане под стража на Районния съд.

При изслушването на обвинението и защитата на Ангелов, стана ясно, че в откритите списъци са описани 240 имена със суми и място за гласуване. Те бяха намерени при акция на полицията на 8 октомври, в една торба заедно с наркотични вещества.

Адвокатите на подсъдимия отново заявиха, че случилото се е инсцинировка, предаде БНТ.

И днес пред съда се събраха десетки жители на квартал „Изток“, където Сашо Ангелов оглавява Евангелска православна църква.

Общинският съветник Сашо Ангелов, заподозрян в купуване на гласове, остава в ареста

***


България се сбогува с една от най-емблематичните фигури в българската музика - Кирил Маричков.

Простихме се с емблемата на българската рок музика Кирил Маричков

***


Днес в столичния храм "Света София" се състоя поклонението пред легендарния рокаджия Кирил Маричков. През последните дни хляди българи отдадоха почит на музиканта. Малко обаче знаят, че той не бе единственият успешен и значим за България представител на рода Маричкови.

Кирил Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски. Близък приятел на Христо Ботев, той участва активно в емигрантските революционни организации в Румъния през 1860-те и 1870-те години. След Освобождението е сред водачите на Либералната партия в Източна Румелия, а след Съединението – на Народнолибералната партия.

Пет поколения успешни мъже: погребват Кирил Маричков, знатният род продължава

***


„Както казах наскоро в едно друго интервю – Северна Македония си взима дълъг отпуск от евроинтеграционния процес. 

В Берлин днес имаше среща между външния министър на РСМ Тимчо Муцунски и германската му колежка Аналена Бербок, която ясно му заяви, че вписването на българите в македонската конституция остава условие за членството им в ЕС“. 

Това каза в ефира на NOVA NEWS журналистът и международен анализатор Николай Кръстев.

Николай Кръстев, журналист: Берлин днес ясно заяви на РСМ – или вписват българите в конституцията, или няма ЕС

***


„Истината съм я казал в следствието. Достатъчно ми е притеснено. Оставете ни". Това заяви пред журналисти по-рано днес бащата на детето, което уби своята майка в Пловдив.

„В съдебната зала стана ясно, че Любомир е бил брутално малтретиран от нея. Любомир е бил жертва на домашно насилие. Майка му Бистра редовно го е удряла, обиждала, проявявала агресия срещу него, даже е имало опит да го удуши. 

По информация на нейния съпруг и баща на Любомир, убитата жена поемала по повече от бутилка уиски на ден, в комбинация с хапчета за депресия. 

Вчера Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем момче на 14 г. за това, че на 13.10.2024  г. в Пловдив, като непълнолетен, но като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в условията на домашно насилие, умишлено е умъртвил майка си – 52-годишната Б.М.

Пълен обрат по делото за сина, убил майка си. Съдът не остави момчето в ареста след новите разкрития

***


Двама полицаи са с леки наранявания след арест на наркодилър в София, предаде БТВ.

Операцията е проведена на 11 октомври в село Яна от служители на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Двама полицаи пострадаха при арест на наркодилър в София

***


Всеки знае, че – ако не влизаш в час – нямаш оценка. Като нямаш оценка, се явяваш на поправка. Като не издържиш поправката – повтаряш. 

Кое не е ясно?

От НПМГ разказаха, че „депутатът“ от оня партия се обадил на директора, МИНУТИ след като Кирилова разбрала, че синът ѝ е скъсан и на втората поправка.

Депутати срещу НПМГ. Фалшивите чудовища на страдащите от електорална дисфункция

***


Въпреки ядрените заплахи на Москва на фона на войната на Русия в Украйна НАТО смята за безотговорно да се занимава с реторика, макар че продължава да предприема мерки за ядрено възпиране, заяви висшият представител на НАТО в Украйна Патрик Търнър, цитиран от Укринформ.

„От доста време насам се наблюдава активно дрънкане на оръжие в ядрената сфера от страна на Русия. Първо, за да бъда много ясен, сегашната оценка на НАТО е, че в момента няма сериозен риск от някакъв вид ядрена ескалация от страна на Русия", каза дипломатът.

Висш представител на НАТО в Украйна: Няма сериозен риск от ядрена ескалация от страна на Русия

***


Русия е принудена да спре производството на най-новия си стелт изтребител Су-57, който принадлежи към петото поколение бойни самолети. По информация на британския в-к "Телеграф" това се дължи на западните санкции.

Изданието отбелязва, че американската компания "Локхийд Мартин", след едномесечна пауза, е възобновила доставките на най-новите стелт изтребители F-35 "Лайтнинг" за въоръжените сили на САЩ и техните съюзници. В Южна Корея компанията Korean Aerospace Industries Corporation също вече строи първата партида от своите стелт изтребители KF-21.

Но Русия, напротив, беше принудена да спре производството на своя стелт изтребител Су-57, предназначен да противодейства на гореспоменатите самолети, наред с други.

Русия спира производството на единствения си стелт изтребител – няма части

***


Съветът на министрите по околна среда на Европейския съюз (ЕС) прие да настоява за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий на предстоящата среща на върха на ООН по въпросите на климата КОП29 (COP29) в Азербайджан, съобщи ДПА. 

Ограничаването до 1,5 градуса по Целзий изисква колективни усилия и действия от всички държави, особено от големите икономики, обявиха министрите на 27-те държави след срещата в Люксембург в понеделник. 

Европейският съюз ще настоява за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий

***


 

Последвайте канала на

Novini.bg
511 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.15 | 21:40

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини